Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyha egy írót fél meghívni egy könyvtáros, mert mit fog hozzá szólni a polgármester...

Amit most látunk, ahogy belegyalogolnak a kortárs irodalomba, a retorika, amely nemzeti és nemzetietlen (liberális és konzervatív) oldalakra ossza az irodalmat, nem a 30-as - 40-es éveket idézi?
Nyáry Krisztián: - Dehogynem, persze! Hát az egész logika az, és ezt nyilvánvalóan nem nézem jó szemmel... Dehát az irodalom önmagában, élő szövetként működik. És nagy irodalmi teljesítmények jelennek meg. Persze, nem jó, hogyha egy írót nem hívnak meg politikai okokból egy rendezvényre; vagy fél meghívni egy könyvtáros, mert mit fog hozzá szólni a polgármester... Van ilyen. Ez egy mindennapos kellemetlenség, de azért nem az történik, mint egy diktatúrában, hogy elnémítanak írókat. Nem tudnak igazából belenyúlni abba, hogy az olvasóhoz mi jut el és mi nem.
Annak viszont jobban örülnék, ha azt a rengeteg pénzt, amit irodalmi kánonépítésre vagy klientúraépítésre szánnak, azt átlátható formában, pályázati rendszerben szánnák az irodalmi életre. De én piacbarát liberálisként annak örülök a legjobban, hogyha az állam nem csinál semmit ott, ahol nincs dolga. Ezzel a véleményemmel nagyon egyedül vagyok: sem baloldali, sem jobboldali barátaim nem szoktak ezzel egyetérteni. Tulajdonképpen az irodalom és a könyvkiadás az a része a kulturális intézményrendszernek, ami azért alapvetően a piacra van bízva: a könyvet meg kell venni. Lehet bármit csinálni, a végén a könyvesboltban dől el a kérdés, szerencsére. Persze értem, hogy vannak műfajok, amik nem mennek állami pénz nélkül. A tudományos könyvkiadás, bizonyos művészeti könyvek egy ilyen kis kultúrában nem maradnának fenn állami segítség nélkül. Az írókat is lehet ösztöndíjakkal támogatni, ez fontos dolog, de elsősorban az olvasókat érdemes. - a Transindex.ro portálról

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról