Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hol lehet hosszabb időt nyugodtan tölteni - akár sóterápiás céllal?

"Sokakon segíthetne, ha a sóbarlangi klímát mesterségesen elő lehetne állítani - erre jutott egy beteg gyermek mérnök édesapja és egy orr-fül-gégész, akik neki is álltak a feladat megvalósításnak" - idézi fel a kezdeteket Gábor Tamás, az Indiso Sóklinika Kft. ügyvezetője. A feltalálók egy olyan berendezést raktak össze, amely belélegezhető ? 0,2-0,7 mikron nagyságú - szemcsékké porlasztja az orvosi tisztaságú nátrium kloridot. Így az a légzőszervek legkisebb zugába is eljut a só, amely nyákoldó és tisztító hatású, könnyíti a légzést, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot. Az Indiso a természetben előforduló koncentrációnál intenzívebb, ezért hatékonyabb aeroszolt állít elő.
A népi megfigyelés, hogy jót tesz a só kúra, korántsem elegendő ahhoz, hogy az eljárás hivatalosan is terápiának minősülhessen. Ehhez klinikai kísérletek sorát kellene elvégezni, ami egy kisvállalkozás számára vállalhatatlan költségekkel jár. Biztató kezdet, hogy a törökbálinti tüdőgyógyintézetben összehasonlító vizsgálatnak vetették alá az intézmény saját természetes sóbarlangjában kúrált betegek és az Indiso-technológiával mesterségesen létrehozott sódús levegőt beszívók állapotának javulását. A háromhetes kúra során az Indiso biztonságosnak, egyes betegeknél pedig még hatékonyabbnak is bizonyult, mint a barlangi levegő.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárban is működhetne sószoba? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról