Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hologram segítségével tanítanak - a könyvtárban is megjelenik e technológia?

A londoni Imperial College Business School hallgatói a világon először tapasztalhatták meg, milyen az, amikor az előadásokat a ténylegesen jelenlévő oktatók helyett azok holografikus kivetülései tartják. A hologramtanárok ugyanúgy látnak, hallanak, sőt, még azt is észreveszik, ha egyes tanulók úgy tesznek, mintha csak az asztráltestüket küldték volna aznap órára.
A hologramtanárok ugyanis valós időben, három dimenziós kép formájában jelennek meg a teremben, vagyis egy kamerarendszeren keresztül ugyanúgy kérdeznek az órán és válaszolnak a diákok reakcióira, mintha ott ülnének velük együtt. A torontói Arht Media által kidolgozott technológiát néhány napja a londoni egyetem diákjai előtt mutatták be, ahol megtartották az első olyan előadást, amelyre Los Angeles-i és New York-i stúdiókból jelentkeztek be vendégelőadók, és vettek részt kivetített formában a nők a technológiában témára épülő beszélgetésben.
A színpadon az életnagyságú képet egy üvegfalra vetítették ki, a képmélység illúziójának megteremtéséhez pedig speciális hátteret használtak. A távolból bejelentkező oktatók egy nagy felbontású monitor elé ültek be, a kamerákat pedig úgy állították be, hogy a közönség soraiban ülők közül bárkivel fel tudják venni a szemkontaktust.
Ezeket az előadásokat akár egyszerre párhuzamosan, az egyetem több helyszínén is meg lehet majd tartani, a vitafórumokba és kerekasztal-beszélgetésekbe pedig a virtuális szereplők is becsatlakozhatnak majd - olvasható a londoni egyetem weboldalán, amelynek a technológiai fejlesztésekért felelős médialaborja legutóbb például egy tanulást segítő, személyes házitanítóként működő mesterséges intelligenciát fejlesztett a távoktatást választó hallgatói számára. A hologramszerű oktatóikat pedig mostantól folyamatosan tesztelik az idei tanévben.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról