Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Holokauszt-tagadó és fasiszta tartalmakat töröltek a könyvtári e-könyv platformról

Februárban az amerikai közkönyvtárak gyűjteményfejlesztő könyvtárosai közzétették, hogy több fasiszta e-könyv letölthető a Hoopla honlapról link . Ezek a keresésekben is felbukkantak. Egy náci tiszt könyvének angol fordítását a könyvtárak is elérhették az OverDrive Marketplace-en keresztül. Február 22-én a Library Freedom Project (LFP) és a Library Futures (LF) közös nyilatkozatot adott ki. Követelték: 1. A teljeskörű elszámolást: hogyan választották ki ezeket az anyagokat, hogy a platformokra felkerüljenek; 2. A cégek dokumentumválasztási folyamatának jobb átláthatóságát egy hivatalos levéllel együtt, amelyet az érintett könyvtárosok e-mailben elküldhetnek a két cég vezetőinek. Noha a Hoopla a levél megjelenése után 48 órán belül eltávolította a címeket, és Jeff Jankowski, a Midwest Tape elnöke, a Hoopla Digital alapítója bocsánatot kért az ügyfelektől, a szervezetek szerint további átláthatóság kell a félretájékoztatás megakadályozásához. Jankowski hozzáfűzte, hogy a Hoopla "folyamatosan" dolgozik gyűjteményfejlesztési irányelvein. A könyvtárosok is eltávolíthatják majd a nemkívánatos címeket. Ő sem bánja, hogy törölték a gyűlöletkeltő tartalmakat. A probléma azonban összetett: a cenzúra kultúrájának elkerülése.

Steve Potash, az OverDrive alapítója és vezérigazgatója elismerte: "legalább egy" cím elérhető volt piacterükön. Azt is, hogy a könyvtárosok engedélyezhetik az ügyfélvezérelt beszerzési funkciókat (PDA), de minden esetben a könyvtárosnak kell jóváhagyni az ügyfél által kiválasztott vásárlásokat. A PDA-funkciók révén a könyvtárak szűrhetik és korlátozhatják az ügyfelek számára elérhető, nem engedélyezett címeket. Az Ingram tartalomszolgáltató szóvivője: "Eddig is különböző nézőpontokat és véleményeket tartalmazó könyveket terjesztettünk, és ezután is így fogunk tenni". "Ennek ellenére az Ingram [...] távolította el a címeket az OverDrive-ról" - mondta Potash, majd a Simon Wiesenthal Központ antiszemita tartalmakkal rendelkező gyűjteményével érvelt. Legitim felhasználási területei e tartalmaknak pl. a propaganda vagy a holokauszt történetének tanulmányozása. Az OverDrive elkötelezett a hozzáférés mellett könyvtárosok számára. Potash bízik a könyvtárosok józan ítélőképességében.
Alison Macrina, az LFP alapítója és ügyvezető igazgatója állítja: a mostani légkör - általában a színesbőrűek, a queer emberek, transz gyermekek támadása - még fontosabbá teszi a fasiszta könyvek betiltását. Ez egy nagyobb társadalmi probléma része, mert a legmarginálisabb helyzetben lévők emberi mivoltát kérdőjelezi meg. "A nácik ezeket az embereket üldözték. A nácik könyveket égettek." Miután néhány könyvtáros felvetette ezeket az aggályokat a nyílt levéllel kapcsolatban, Callan Bignoli, az Olin College of Engineering (Needham, MA) könyvtárának igazgatója és az LFP tagja hozzátette: 1. Nem ért egyet azzal, hogy valamilyen elképzelt következmény miatt állítják le az érdekérvényesítést, a tiltakozást vagy a nyilatkozatokat, mert ez visszatartja a könyvtárosokat attól, hogy visszavágjanak; 2. "A szélsőjobboldaliak már most is a könyvtárakat veszik célba." (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról