Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Holttest a könyvtárban? - egy igaz városi legenda

Ennek a városi legendának is több változata ismert, de mindegyik a holttestektől, illetve az azok közelségétől való félelmünkre vezethető vissza. A gondolat, hogy valakit a halála után nem szállítanak azonnal el a megfelelő helyre, hanem közöttünk, élők között marad, és a megszokott élet eseményei zajlanak tovább körülötte, számos történetmesélő fantáziáját indította már el. Van olyan verzió, amelyben a munkamániás kolléga lesz rosszul az asztala mellett, de napokig senki nem veszi észre a halálát, mert azt gondolják, csak a munkájába mélyedt bele, egy másik verzió szerint egy könyvtári haláleset marad sokáig észrevétlenül, mert mindenki azt gondolja, hogy a halott csendesen olvasgat - ez utóbbi pedig sajnálatos módon tényleg megtörtént.
1969. november 28-án a 22 éves egyetemista, Betsy Aardsma a Pennsylvania State University könyvtárában link dolgozott egy szemináriumi dolgozatán, amikor valaki egyetlen késszúrással végzett vele. A szúrás a lány szívét találta el, főleg belső vérzést okozott, ráadásul Betsy egy piros ruhát viselt, így még nehezebb volt észrevenni a viszonylag kis mennyiségű vért, még a később kihívott mentők is arra gyanakodtak, hogy a lány talán csak rohamot kapott - a szúrt sebet már csak a kórházban, a boncoláskor vették észre. 48 évvel később Betsy Aardsma gyilkosa még mindig ismeretlen, de a Pennsylvania State Police nyitva tartja a szomorú ügy aktáját.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról