Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hozzá kell szoknunk, hogy egyre több színház és könyvtár fog bezárni idén

Hogyan tudjuk elkerülni a fosszilis energiahordozók használatát? Lehetséges-e, hogy megtartsák az EU tagállamai az eredetileg kitűzött klímavédelmi célkitűzéseket az idei tél után? Hogyan fogunk fűteni télen? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapest Forum csütörtöki panelbeszélgetésén.

Felsmann Balázs: Alkalmazkodnunk kell
- Az idei nyár végére elértünk az energiaválság csúcsára: a gáztározók feltöltése volt az EU legsürgetőbb intézkedése a növekvő energiaárak láttán, ez megtörtént. Körülbelül 1000 terrawattnyi tartaléka van most Európának, ami a fűtési szezonra elég lesz. (Egy normál évben az éves gázfogyasztás 4000 terrawatt, várhatóan ez idén jóval kevesebb lesz, körülbelül 3000 terrawatt, azaz 25 százalékos csökkenés várható.) A gáztározók feltöltése mindeközben hatalmas készpénzkiáramlást eredményezett.
- Az orosz útvonalakat leszámítva minden irányból megnövekedett az energiaszállítás Európa irányába (legyen szó a kanadai LNG-szállítmányokról vagy a norvég forrásokról).
- Az ipar terén legrosszabb helyzetben a műtrágyagyártás van. Felsmann azt mondja, mivel a jelenlegi energiaárakkal kigazdálkodhatatlan a műtrágya-előállítás, a termőföldek hozama csökkenni fog. "A rövid távú ipari alkalmazkodás az energia terén fogyasztáscsökkenést eredményez, így végül kevesebb földgázra lesz szükség."
- Hosszú távon a megújuló energiaforrások fognak megtérülni, a magas energiaárak ösztönzőleg hatnak az új, környezetbarát beruházásokra.
- "El kell fogadni, hogy egyre több magyar színház, uszoda, könyvtár fog bezárni idén azért, hogy spórolni tudjanak. Rövid távon alkalmazkodnunk kell ehhez" - zárta gondolatmenetét Felsmann Balázs.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról