Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hozzáférés digitális forrásokhoz - használóképzés, elérési akadályok és használói adatok védelme

A könyvtárosoknak termék-/technológiai ismeretekre és emberi készségeire is szükségük van ahhoz, hogy elmagyarázzák a könyvtárhasználóknak, hogyan férhetnek hozzá és hogyan használhatják hatékonyan az elektronikus forrásokat. Ez különösen fontossá vált a pandémiás lezárások idején, amikor mindenki távolról próbált navigálni a könyvtári forrásokban. Ráadásul az e-források megismertetése új marketingkészségeket igényel.
A marketingen túl azonban van néhány etikai vonatkozás is. A digitális átalakulás előtt a tagsággal nem rendelkezők is besétálhattak egy könyvtárba, és elolvashattak egy könyvet, magazint vagy újságot. Az elektronikus források azonban gyakran csak azokra korlátozódnak, akik rendelkeznek könyvtári igazolvánnyal, hallgatói vagy oktatói igazolvánnyal, vagy más módon igazolják az előfizető könyvtárhoz való tartozásukat. A digitális átalakulás korlátozhatja az információkhoz való hozzáférést, ami ellen óva int az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai.
Ezenkívül a könyvtárak olyan cégekkel kívánnak üzletet kötni, amelyek értékei összhangban vannak a könyvtári szakma szellemiségével. A LexisNexist és a Westlaw-t is évek óta kritizálják a könyvtárosok, mert anyavállalataik, a RELX és a Thomson Reuters szerződést kötöttek az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámigazgatási Hivatalával (ICE). A digitális megfigyelés nincs összhangban a könyvtáros etikával, és nem is része a könyvtári digitális átalakulásnak. A könyvtárosoknak szükségük van folyamatosan frissített műszaki ismeretekre, de ez nem a teljes kép. A technológiai készségeket kiegészítő puha készségek nem csak a marketingesek, hanem az információs szakemberek számára is előmenetelhez vezetnek. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról