Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Idegen nyelvű könyvek - a helyi igényekhez igazítva

Hannoverben a vasútállomás mögötti fiókkönyvtárnak link már a táblája is beszédes: sok nyelven írják ki, hogy "könyvtár". Igaz, az épület egésze kulturális-érzékenyítő funkciót lát el. A tartományi székhely lakossága vegyes, így a könyvtár számára is természetes, hogy a társadalom minden rétegét, szegmensét, csoportját egyaránt szolgálja - a befogadók elvárásai szerint.
Ennek megfelelően a könyvtárban megtalálhatók az államnyelv mellett urdu, orosz, perzsa, török, kurd, francia vagy angol nyelvű dokumentumok is. Sőt, van néhány magyar kötet is. Mindez persze tükrözi a bevándorlók nyelvi megoszlását. A vonatkozó fotókat ld.: link . Az idegen nyelvű dokumentumok főként gyerekkönyvek. Így nagyobb az esély, hogy sikerül a gyerekeket anyanyelvük által is könyvtárba szoktatni. Tapasztalat, hogy a gyerekek államnyelv-ismereti készsége nemigen okoz gondot: gyorsan megtanulják azt az iskolában. Ezért a beszélgetőórákat - a korukból adódóan kevésbé tanulékony és bátortalanabb - felnőtteknek szánják inkább. Ez utóbbiról itt írtunk: link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról