Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Idősödő könyvtáros, idősödő használók - 1. Közösségi lehetőségek

Charles Handy a mai idősödő nemzedék talán egyik legfontosabb életvezetési könyve. Gondolatának középpontjában egy, helyesebben két S-görbe áll. Minden ember ér el sikereket a saját szakterületén, életpályáján. Ezek az eredmények főleg 40-50 éves korra érnek be. Ekkor az ember úgy érzi, érti a világot, legalábbis a szakterületén, neki már nem kell sok újdonságot tanulnia. És a veszély pontosan ekkor jelenik meg: az adott szakterületen sikeresek vagyunk, ezért elkényelmesedünk, egyre kevésbé leszünk nyitottak az új dolgokra, nem vesszük észre a jeleket, hogy a világ elrobog mellettünk. Nem fektetünk energiát új területek meghódításába, így tudásunk egyre inkább elavul, és mire eljutunk a nyugdíjig, a készségeink, képességeink nem lesznek piacképesek. Különösen igaz a magyar idősödő társadalomra az az attitűd, hogy "én már dolgoztam eleget, élvezni akarom a pihenés örömét". Ez a kényelem nem csak egyének, de persze nagy cégek esetében is megfigyelhető. Ha nincs egy időben elkezdett megújulási folyamat, akkor az első görbe szükségszerűen elindul lefelé, ahonnan idő hiányában nagyon nehéz visszakapaszkodni.
Handy javaslata, hogy ha egy pozícióban, állásban túl kényelmesen érezzük magunkat, akkor ideje elindítani egy újabb S-görbét, egy olyan tevékenységet, amiben a nyugdíjas éveinkben érünk a csúcsra. Ezek az átmenetek viszonylag hosszú ideig tartanak, így a nyugdíj előtt álló idősödőknek a második görbe elindítása szinte kötelező.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 2. Közelítés a szeniorok oldaláról link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról