Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ifjúsági irodalom - angol, manga, erős nők, tabuk

Pap Zoltán (a Kolibri Kiadó vezetője) úgy látja, a mai kamaszok már jóval gyakrabban vesznek elő angol nyelvű köteteket, mint az előző nemzedékek: "Ha megtetszik nekik valami a magyar fordításban, akkor gyakran megkeresik azt vagy a folytatást is angolul." Naprakészek abban a tekintetben, hogy a neten szorosan követik kedvenc könyveik és szerzőik külföldi megjelenéseit.
- Egyre népszerűbbek az önsegítő könyvek - fűzi hozzá Pap -, és újra virágkorát éli a manga. Ha egyetlen, most nagyon felkapott sztárszerzőt kellene kiemelni, akkor az ifjúságikrimi-író Holly Jacksont mondaná, akinek az angol nyelvterületen százezres példányszámban elkelt, British Book Awards díjjal kitüntetett, a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című kötete nagy sikernek számít idehaza is.
- A felmérések általában azt mutatják, hogy az olvasók között többségben vannak a nők, és a mai lányok manapság már elég példaképet találhatnak a könyvekben: a legújabb kori gyerekirodalom olyan hősnőkkel van tele, akik szabad és autonóm egyéniségek, keménykötésű nők vagy lányok, irányító szerepben - hangsúlyozza Dóka Péter.
- Napjainkra az érzékenyítő, problémaorientált ifjúsági irodalom Magyarországon is teret nyert, a fiataloknak szóló fantasykben, krimikben vagy lányregényekben a kibeszélendő problémák is helyet kapnak. Amíg azonban egy átlagos francia vagy német tiniregényben már teljesen természetes a bevándorlók vagy az LMBTQ-közösséghez tartozó szereplők megjelenítése, a hazai ifiregények e tekintetben mintha óvatosabbak lennének.
- Véleményünk szerint azért kell a tabukról beszélni, hogy ha a gyerek életében valami frusztráló dolog történik, tudjon hova fordulni válaszokért, támogatásért. Problémák sajnos minden gyerek életében vannak, a világ nem kérdezi meg senkitől, hogy például akarja-e, hogy meghaljon a nagymamája. Egy ilyen esemény után segíteni tud a gyász feldolgozásában a megfelelő, a témát bátran bemutató regény. Ugyanígy tud segíteni egy megfelelő könyv a lelki terhet jelentő másság, netán a kirekesztettség esetében is: megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül - teszi hozzá a főszerkesztő.

Régebbi hírforrás(ok): Tabutémák - használó és könyvtáros együtt élteti őket link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról