Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-UNESCO Közkönyvtári Kiáltvány, 2022 - I. rész (olvasóink szavazatára)

Az UNESCO ösztönzi a nemzeti és helyi önkormányzatokat, hogy segítsék a nyilvános könyvtárak fejlesztését, és abban aktívan vegyenek részt. [Megjegyzés: az első két fejezetből emelünk ki egy-egy alapelvet.]
A nyilvános könyvtár: E könyvtárak támogatják az állampolgári szerepvállalást. Közösségteremtők, azaz proaktívan keresik az új közönséget. A helyi igények szerinti és az életminőség javításához hozzájáruló szolgáltatások kialakítását meghallgatással segítik. A közösség bízik a könyvtárában. Cserébe a könyvtárak proaktívan tájékoztatják közösségüket. A hagyományos anyagok mellett a gyűjteményeknek, szolgáltatásoknak a modern technológiák minden típusát tartalmazniuk kell. Alapvető a magas minőség. A gyűjtemények és szolgáltatások semmilyen ideológiai, politikai vagy vallási cenzúrának nem lehetnek alárendelve, illetve kereskedelmi nyomásnak sem.

A közkönyvtár küldetései [feladatai]:
Az információhoz, a műveltséghez, az oktatáshoz, a befogadáshoz, a polgári részvételhez és a kultúrához kapcsolódó küldetésekből az alábbiakat emeljük ki:
- a személyes, kreatív fejlődésre alkalmak teremtése, továbbá a képzelet, a kreativitás, a kíváncsiság és az empátia ösztönzése;
- olvasási szokások kialakítása, erősítése a gyermekeknél a születéstől a felnőttkorig; olvasási és íráskészség fejlesztését célzó tevékenységek, programok kezdeményezése, támogatása, megvalósítása és a média- és információs műveltség, digitális műveltség fejlesztésének segítése minden korosztályban a tájékozott, demokratikus társadalomra való felkészítés érdekében;
- a könyvtárak mindenféle közösségi információhoz, közösséghez minden embernek hozzáférést nyújtanak;
- közösségüknek hozzáférést biztosítanak a tudományos ismeretekhez, pl. kutatási eredményekhez és egészségügyi információkhoz, amelyek hatással lehetnek a felhasználók életére, továbbá lehetővé teszik a tudományos fejlődésben való részvételt;
- a helyi adatok, tudás és örökség (a szóbeli hagyományt is beleértve) megőrzése, és az azokhoz való hozzáférés biztosítása olyan környezetben, ahol - a közösség igényeinek megfelelően - a helyi közösség aktívan meghatározhatja, milyen anyagokat rögzítsenek, őrizzenek, osszanak meg. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról