Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így elemzik állományukat az észak-amerikai egyetemi könyvtárak - több mint statisztika (olvasóink szavazatára)

Megjelent az OCLC Choreo Insights könyvtári analitikai megoldása, egyelőre korai hozzáférési programban Észak-Amerika könyvtáraiban. Azonban mindenki számára érdemes lehet figyelembe venni és saját környezetre adaptálni a program analitikai szempontjait.
A Choreo Insights a WorldCatet használó könyvtárak adatait aggregálja, és ebből von le megfontolandó következtetéseket a könyvtárak gyűjteményeivel kapcsolatban. A programot használó könyvtár állományát a rendszer összeveti más könyvtárak állományával, annak átfedéseivel és hiányosságaival. Az Insights célja, hogy ezzel a módszerrel segítsen kialakítani a könyvtárak közötti együttműködéseket. Továbbá segítsen a beszerzésben. A következő szolgáltatások elérhetők:

Gyűjteményépítés: a könyvtárak költséghatékony döntéseket hozhatnak a saját gyűjteményük és más könyvtárak összevetésével. Keresés elérhető, pl. Library of Congress azonosítóval, címkeresővel.

Diverzitás, egyenlőség, befogadás (angol betűszavakkal a rövidítés: DEI): a könyvtárak könnyebben feltárhatják, hogy állományuk melyik részét jellemzi kevésbé a sokszínűség.
Felsőoktatási program összhang: az Insights segítségével látható, a könyvtár mennyire támogatja az adott felsőoktatási intézmény szakterületeit, valamint az aktuális munkaerőpiaci trendeket. A keresést segíti a Classification of Institutional Programs (CIP) azaz a felsőoktatási intézmények besorolási azonosítói.

Együttműködés: kiadáscsökkentési lehetőség a könyvtárak együttműködésén keresztül.

A rendszer tesztverziójában résztvevő könyvtárak közül például egyik arról nyilatkozott, hogy az Insights segítségével gyűjtötte ki, hogy milyen beszerzéseket kell még végrehajtania bizonyos szakokon, úgy mint afrikai diaszpóra tanulmányok, karib tanulmányok. Míg egy másik könyvtár a grafikus designer szaknál hívta segítségül az adatbázist. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról