Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így javíthat a könyvtár a használók anyagi helyzetén

Talán a leghatékonyabb használói elégedettség-növekedést érhetnék el úgy a könyvtárak, ha a hirtelen fellépő krízisek esetén közösen hoznának létre olyan webes felületet, mely a legfrissebb válogatott információt mutatja be. Amit aztán sok más könyvtár épít saját felületeibe. Hatalmas lehetséges nyereség, minimális befektetés. - Ahelyett, hogy a krízis elmúltával országos konferenciát szerveznénk és megdicsérnénk magunkat, hogy hogyan csináltuk annó. A gyors cselekvéshez persze akarat, autonómia és szervezési képesség szükséges. (Egy példás országos könyvtári együttműködés a lakosság anyagi nehézségeinek kezelésére: Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost ).

Ha nincs a fentiekhez együttműködési képesség, jobb híján helyben is cselekedhetünk. Bár a fenntartható fejlődés érdekében eddig is alapvető volt a takarékosság, a rezsicsökkentés erőltetése helyett előkerültek a tényleges ráfordításcsökkentő praktikák. Az ilyen praktikus tanácsokat felsoroló listákra a könyvtár
- felhívhatja a figyelmet honlapján, Facebook-oldalán és egyéb elektronikus fórumain
- qr-kód matricákat tehet ki a megfelelő szakokhoz: pl. "ha a téma mélyebben érdekel, itt találsz hasznos linkeket" felirattal. (MG)

A világ minden pontján elszálltak az utóbbi hónapokban az energiaárak, ami végül most hazánkat is utolérte. fenntarthatatlanná vált a 2013 óta érvényben lévő rezsicsökkentés. Bár jelenleg az intézkedéssel kapcsolatban még bőven több a kérdés, mint a válasz, de egy biztos: augusztustól annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez piaci áron fog hozzájutni. Érthető módon a bejelentés óta mindenki számolgat, hogy őt mennyire fogja érinteni a helyzet és azon gondolkodik, hogy tudná minimalizálni a fogyasztását. A Pénzcentrum most összeszedett pár tippet arra, hogy hogyan tudjuk kihozni kis odafigyeléssel a legjobbat a helyzetből. (Pénzcentrum)

Néhány hasznos link a témában:
- Így kijátszható a brutál rezsiemelés: pár apró trükkel is rengeteget spórolhatsz a számlákon link
- Így spóroltak a nagyszüleink az ételen, energián, mindenen link
- Mire elég havi átlag 210 kWh? Ennyi ideig működik a mosogatógép, a hajszárító és a konvektor 1 kWh fogyasztással link
- Az MVM kisokosa alapján magyarázzuk az új rezsidíjrendszertlink

A fenti praktikák között a tájékozottabb ember viszonylag kevés újdonságot talál. Ám ne felejtsük:
1. meglévő tudásunkat hajlamosak vagyunk közismertnek tartani
2. a társadalom többsége pl. a diplomás könyvtároshoz képest alacsonyabban képzett (amellett hogy a formális képzettség nem mindig mérvadó)
3. a legrászorultabbak általában nem ismerik a legelemibb trükköket. Előfordulhat pl., hogy az ütődött gyümölcsöt nem eszi meg, mert nem látott mintát arra, hogy a sérült részt eltávolítva a gyümölcs nagyobbik része fogyasztható. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost; Segít a könyvtáros egyesület a megnövekedett lakossági kiadások kezelésében link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról