Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így küzd a könyvtári szövetség a cenzúra ellen (ALA) (olvasóink szavazatára)

Az American Library Association (ALA, link ) 1 millió dollárt oszt szét a szellemi szabadsággal kapcsolatos kezdeményezések támogatására és bővítésére, mivel a nemzet a cenzúra növekvő kihívásaival küzd, és az olvasáshoz való jog védelmére újabb forrásokat keres. Az egyesület a pénzből támogatni fogja tagjait, a könyvtári dolgozókat és a könyvtárosokat mindenütt, csakúgy, mint az általuk kiszolgált közösségeket. Ezzel az ALA megduplázza a szellemi szabadságért felelős irodájának (OIF link ) létszámát. Az iroda feladata a könyvtárakhoz és a könyvtári anyagokhoz való hozzáférés biztosítása, valamint a szellemi szabadság fontosságának tudatosítása a könyvtárakban. Az OIF igazgatója elmondta, hogy sok könyvtári dolgozó állását, személyes jólétét fenyeget veszély.

A Lawyers for Libraries (Jogászok a könyvtárakért) és Law for Librarians (Könyvtárosoknak szóló jog) programokat is bővítik. E programok képzései mind a jogi szakemberek, mind a könyvtári szakemberek számára biztosítják a cenzúra kihívásainak elhárításához szükséges szakértelmet. 2022-ben rekordot döntöttek a könyvekkel kapcsolatos kihívások. Megjegyzés: az ALA 2022-ben összesen 1269 követelést naplózott a könyvtári könyvek és források cenzúrázására, erről és az Illinois-i törvényjavaslatról ld. pl.: link .

A finanszírozásból támogatják még a szellemi szabadsággal kapcsolatos helyi segélyvonalakat; az OIF weboldalán link levő források frissítését; a nemzeti cenzúra kihívásainak digitális térképét a nyomon követés érdekében; a szellemi szabadsággal kapcsolatos kihívásokra való reagálásra vonatkozó utasításokat tartalmazó eszköztárat.

Az ALA tervezi, hogy az Együtt a könyvtárakért részlegük felügyelete alatt elindítja a könyvtári igazgatótanácsok kampány iskoláját, és létrehozza az ALA Érdekképviseleti Akadémiát. Washingtonban 2024-ben összehívják a szellemi szabadságról szóló nemzeti csúcstalálkozót. Ez arra ösztönöz, hogy megvitassák a könyvek betiltására koncentráló félretájékoztatást, dezinformációt és cenzúrát, ill. hatékony, összehangolt választ dolgozzanak ki. Egyéb kezdeményezések: új kutatás a szellemi szabadsággal kapcsolatban, egy börtönkönyvtári családi műveltségi kezdeményezés, egy finanszírozási alap az OIF-kezdeményezések támogatására, 2024-ben egy szellemi szabadságot népszerűsítő, országjáró buszos körút. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról