Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Így menedzselik a 3D-s nyomtatást a Zsolnai Egyetem könyvtárában

A Zsolnai Egyetem (UNIZA) Könyvtára link az elmúlt években számos új szolgáltatást indított, melyek között a legnagyobb visszhangot a 3D-s nyomtatás bevezetése váltotta ki. Ez a kapcsolódó eszközök elérhetővé válásának köszönhető: a szlovák webshopokban a Prusa i3 MK3S 3D-s nyomtató ára 750 euró, amihez 1 kg alapanyag 15 euróba kerül. A kedvező ár miatt döntött a Zsolnai Egyetem Könyvtára a nyomtató megvásárlása mellett.
A különböző ipari alkalmazásokat követően a 3D-s nyomtatás könyvtári szolgáltatásként való bevezetése a használók kreativitását és képzelőerejét vette célba. A külföldi könyvtárakban a 3D-s nyomtatás már a tudományos stúdiumok szerves részét képezi, és az egyetemi oktatók és hallgatók napi szinten használják. Az UNIZA Könyvtárban a 3D-s nyomtatás a közelmúltban vált nyilvánosan elérhető szolgáltatássá. Nem szükséges, hogy a használók önállóan irányítsák a készüléket: a különböző modellekhez segítséget nyújt a népszerű thingiverse.com oldal, ahol szabadon letölthető digitális tárgyak találhatóak, melyeket a könyvtári munkatársak segítségével ki lehet nyomtatni. A szolgáltatás elindításakor fontos szempont volt a megfelelő alapanyag kiválasztása a nyomtatáshoz, amely a munkatársak biztonságát nem veszélyezteti. A PLA a legkevésbé toxikus alapanyag, ezért az UNIZA Könyvtárban kizárólag ezt használják. Bár a 3D-s nyomtatás a könyvtárban még kísérleti fázisban van, néhány projektet már sikerült megvalósítani. A légi közlekedés oktatásához például repülőmodellt nyomtattak, egy műszaki-orvosbiológus hallgató pedig működő véroxigénszint-mérőt állított elő.
A 3D-s nyomtatás elmúlt 2 hónapja alatt az intézményben 21 használó összesen 39 modellt hozott létre, amihez közel 1220 g anyagot használtak fel. Az átlagos nyomtatási idő 2 óra 15 perc volt. A szolgáltatás ára a könyvtárban 0,05 euró grammonként, azaz a modellek elkészítéséhez legfeljebb 1 euróval kell számolni. A 3D-s nyomtató lehetősége mellett a könyvtár használóképzést is folytat, amelynek során az érdeklődők megismerhetik az eljárás sajátosságait (modellezés, összetevők, beállítások, szoftverek, problémamegoldás). A képzésekről a könyvtár honlapja nyújt tájékoztatást. (A 3D-s nyomtatás mint szolgáltatás a Zsolnai Egyetem Könyvtárában; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról