Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Így válik örökséggé egy filmkópia

Az utóbbi években nagyobb ünnepeink alkalmával a Magyar Nemzeti Filmarchívum hozzáférést biztosít egy-egy általa összeállított filmválogatáshoz, amelyből a szabadság napjai alatt kedvünkre szemezgethetünk. A szelekciókban sokféle műfaj és téma megtalálható volt már a játékfilmtől a Budapest utcáit a két világháború között bemutató privát felvételig. Élvezetes időtöltés bele-belepillantani az elmúlt 80 év mozgóképeinek vizuális világába. Örülünk annak, hogy sok évtizednyi fakulás után restaurálva, eredeti színekben virulnak a filmkockák ? és egyáltalán örülünk, hogy a nem ritkán kultikus, mégis teljesen hozzáférhetetlen alkotások most három kattintással elindíthatók, akárcsak egy a YouTube-videó.
Régi filmek megőrzésének legadekvátabb módja természetesen a digitalizálásuk a mai technológia szabta keretek között. Ellenben azt is szem előtt kell tartaniuk ezen anyagokat az örökkévalóság (?) számára megőrizni kívánó szakembereknek, hogy a digitális verzió képi minősége tíz év múlva, a jövőbeli technikai környezetünkben ugyanolyan elavultnak hathat, mint ma az eredeti analóg szalagok, ha néha-néha (működésbe hozható) vetítőgépbe kerülnek. Ez a típusú probléma nem a filmarchívumok sajátsága, a fotógyűjtemények digitalizálási folyamatai során időről időre szintén felmerül. Úgy tűnhet, hogy a kör bezárult, és minden csak a konzerváláson és a jó minőségű digitális kópia elkészítésén múlik. Ezzel szemben mind a hordozó anyagának visszafordíthatatlan elöregedésével, mind a fenntartható digitalizációs rendszerek kidolgozásával, mind pedig a százával futó digitalizációs projektek következtében jelentősen megnövekedett adatbázisok létrejöttével újabb és újabb körök nyílnak a szakmai diskurzusok számára.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról