Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Igyunk egy kávét... - beszélgetéseket közvetít a székelyudvarhelyi közkönyvtár

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár hétvégenként videóbeszélgetést közvetít a település illetve Udvarhelyszék kultúrájában ismert emberekkel. A projektet vezető és benne beszéltető Szőcs Endre a KIT-nek elmondta:

Az ötlet már hónapokkal ezelőtt megszületett, és valamikor április végén indult volna, de a körülmények egy picit megsürgették, hisz most mindenki ráér...
- felszerelés: két laptop (egyik a felvételhez, másik a diavetítéshez), négy Logitec 922-es webkamera, három 20W-os led reflektor, egy 124 cm képátlójú televízió, reflektor- és kameraállványok.
- 4 kameraállás van, a beköszönő külön kamerával készül.
- a kamerák Full HD minőségre képesek, de csak HD-ben rögzítünk 30 fps-el (képek száma másodpercenként)
- sajnos hiába van megfelelő hangeszközünk, a laptop képességét meghaladja a kamerák és a digitális hang egyidejű kezelése
- a Facebook és a Youtube valóban rontja a minőséget, de ha jó felbontásból indulunk ki, akkor a kép nem lesz élvezhetetlen még egy nagyobb képernyőn sem
- nem elő az adás, mert a használók kedvelte esti időpontban nehezebb a felvétel készítése.
A vágás élő; vagyis a kamerák képét én váltogatom a bal kézzel. Jobb kézzel a vendég által hozott képeket váltom.
A végén egy program segítségével ellátom az anyagot feliratokkal, kivágom az esetleges hibákat, elkészítem a kis előzetest, mely után jöhet a pr-munka (pl. a könyvtári Facebook-oldalon link ).
Az alanyokkal néhány nappal előtte egyeztettek. Megkérem, hozzanak magukkal 15-20 fényképet, de javasolhatnak egy könyvet, vagy ajánljanak egy könyvszerzőt is.

Az a cél, hogy olyan személyekkel beszélgessek - a tervek szerint a projektben 50-60 fővel -, akik meghatározó személyiségei Udvarhelyszéknek (itt nem a politikára gondolok...); emberközelivé tegyem őket. Nem utolsó sorban: ezek a beszélgetések évek, évtizedek múlva kordokumentumnak fognak számítani, részét fogják képezni a helytörténeti gyűjteményünknek - fejtette ki Szőcs Endre.

Kapcsolódó: Neves udvarhelyiek emberközelben link

Régebbi hírforrás(ok): Streaming adás készítése, kis költségvetésből link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról