Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Inclusion rider - lehet-e faji és nemi arányosság a könyvtárban is?

(frissítve) Frances McDormand megkapta az Oscar-díjat a Három óriásplakát Ebbing határában főszerepéért. A színésznő az este legemlékezetesebb köszönőbeszédét adta elő. Megkért minden női jelöltet a teremben, hogy álljanak fel, (külön kiemelve Meryl Streepet, mert ha ő feláll, követik mások is), és azt mikor felálltak azt mondta: "(...) két szót szeretnék itt hagyni ma estére: Inclusion rider" - Ha valaki nem érti, nem kell rosszul éreznie magát: még a Guardian percről percre tudósításában sem értették először, hogy miről van szó, de a Hollywood Reporter is külön magyarázócikket írt gyorsan. (És valószínűleg a kifejezés Google-keresései is megugranak most.) Szóval, ha jól értem, az inclusion rider a filmszakmában kötött szerződésekben megjelenő pont, ami arról szól, hogy a színész kikötheti, a forgatáson törekedni kell a nemi és faji egyenlőségre a stábtagok között. Frances McDormand tehát valószínűleg azt akarta jelezni, hogy minél többen kössék ezt ki a szerződésükben.
- A könyvtáros szakemberben felmerülhet: mennyiben adja vissza a könyvtár munkatársainak összetétele a környező társadalom demográfiai összetételét? Milyen a környező társadalom illetve a könyvtári munkatársak nő-férfi, fiatalok / idősek aránya, milyen a faji stb. megoszlás. A dolog marketing-vonzata: a közösség ezen vagy azon részcsoportjához tartozó kolléga minden jó szándéka ellenére saját részcsoportja szempontjait jobban képviseli szerzeményezésnél, a terek kialakításánál, a tájékoztatásnál, és kevésbé veszi a nem saját csoport szempontjait. Kisebb-nagyobb küszöbfélelemmel rendelkező mozgássérült használó például nagyobb induló bizalommal fordul szintén mozgássérült könyvtároshoz (a mozgássérült kifejezést ki-ki tetszése szerint kicserélheti tetováltra, romára, idősre, fiatalra stb.). (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról