Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Információszerzés öncenzúra idején -- meg kell keresni a kimondatlant

A sajtót érő politikai befolyás mértékét jelzi, hogy az újságírók 55 százaléka szerint munkahelyük pénzügyi háttere függ a mindenkori politikai hatalomtól -- derül ki a Mérték Médiaelemző Műhely kutatássorozatából. Az elemzés megállapítja: a magyar sajtószabadságra nézve az egyik nagy veszély az új médiaszabályozás miatt is erősödő öncenzúra.
Az újságírókkal készített mélyinterjúk során arra a kérdésre, hogy alkalmazott-e már öncenzúrát, olyan válaszok születtek, mint 'Igen, (...) mindenki csinált már ilyet', 'Aki függetlenül szeretne írni, az partizántechnikákhoz nyúl. Elvesztek az illúziók, a rendszeren kívülre kell helyezkedni'. A leggyakoribb öncenzúratípus az elhallgatás, amit az újságírókkal folytatott mélyinterjúk is alátámasztanak, a válaszadók ugyanis leggyakrabban az öncenzúrát egy téma, egy politikus vagy közszereplő érinthetetlenségével azonosították. Az öncenzúra bevett módja, hogy bizonyos szakértőket az újságíró nem hívhat, nem idézhet, illetve bizonyos szavakat ajánlatos használni, bizonyosakat, mint a 'reform' vagy a 'megszorítás', pedig mindenképpen mellőzni kell. A kutatási adatok arra is rámutatnak, hogy akik az öncenzúrát alkalmazzák, azok többsége ennek több formáját is gyakorolja. A tények elhallgatása mellett gyakori például a szándékosan simulékony fogalmazás, a sorok közötti kommunikáció, vagyis a 'kimondás' elmaradása.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról