Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ingyenes szoftvercsomag az ITM-től - annyit is ér?

Nemzeti színű szalaggal átkötött, ingyenes Linux operációs rendszert próbál nagy - a magyar lakosság digitalizálódását előmozdító - ajándékként eladni a kormány. A csomaghoz sikerült hozzátenni pár mérsékelten hasznos segédletet, egy, a fél internetet blokkoló tűzfalat és egy átlagember könyvjelzőgyűjteményét. Plusz a kormánymédia levelezőrendszerét és videómegosztóját.
"A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban mutatott rá, hogy a megfelelő informatikai háttér gyakorlatilag bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti. A kormány a mindennapokban, a munkában és tanulásban egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar emberek számára az ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomaggal" - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.
Amit adnak: útmutatók, blokkolás, hasznos linkek. A bejelentés nagyon jól hangzott, a digitális hozzáférés valóban egyre fontosabb, sőt lassan létszükséglet, a szoftver pedig jellemzően drága mulatság, a kormány pedig ingyen odaadja. Végre komolyan veszik a lakosság digitális felzárkóztatását - gondolhatta az egyszeri magyar polgár.
Schanda Tamás azt mondta, hogy a csomag "használói jelentős összeget takaríthatnak meg a nyílt forráskódú operációs rendszer és szoftverek alkalmazásával". Ezen a ponton nyilvánvalóvá vált, hogy átverésről van szó, a nyílt forráskódú operációs rendszerek és szoftverek ugyanis alapból ingyenesek, vagyis a kormány olyasmit ad ingyen, amihez maga is ingyen jutott hozzá.
Igaz, Schanda bejelentése szerint a kormány, illetve az alapcsomagért illetékes Digitális Jólét Programot vivő állami cég valami értéket azért adott a csomaghoz, többek közt az időseket segítendő nagyobbra lehet venni a betűméretet. Az állítható betűméret emberemlékezet óta minden, grafikus interfésszel rendelkező program sajátja, szóval erre egy miniszterhelyettesnek kár büszkének lennie.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról