Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Innovatív és vállalkozó szellemű könyvtárak a fejlesztési kezdeményezésekben

Az IFLA munkájában [mostanában] minden a fenntartható fejlődés céljai (az ún. SDG-k) körül forog. Ez a cikk egy Törökországban dolgozó könyvtárossal, Merve Yavuzdemirrel készült interjún alapul. Yavuzdemir könyvtári projekteket vezet. Együttműködnek az ENSZ Fejlesztési Programjával és a törökországi EU-irodával. A Kütüp-Anne Platform révén eddig négy uniós projektet valósítottak meg.

1. A társadalmi innovációról és a vállalkozói szellemről szóló képzésen vettek részt.
2. A projektkészítés érdekérvényesítő munkával járt. Az innovációra fókuszáltak. Változtatni akartak a hagyományos könyvtárképen. A könyvtár szerintük inkubációs központ: lehetővé teszi az egyén önmegvalósítását. Innovációnál a könyvtári területen 3 fő akadály van: a) interdiszciplináris munka, b) együttműködés, c) koordináció. A legfontosabb: alaposan megfigyelték a társadalmi igényeket, szükségleteket, elemezték a problémákat. Nem minden programjuk volt sikeres. Amelyben részt vettek, mind fontos és növekvő társadalmi hálót nyújtott. Segített a tervezésben is.
3. "Zöld könyvtár": a Covid-19 idején a könyvtárak segítették az egészségügyi személyzetet: makerspace-ben maszkokat és szemellenzőket terveztek és azokat 3D nyomtatókon legyártották.

Néhány projektet emeltünk ki:
- A Könyvtárváros Projekt - Ankara: A Covid idején, 2020 májusában és júniusában 600 fő 3-10 éves gyermeknek könyveket vittek az otthonába, a szigorú karanténba. Plakátokat is küldtek a könyvek borítóiról. Miután a gyerekek elolvasták a könyvet, annak a könyvnek a plakátját kitették az ablakukba, hogy mindenki láthassa. Ez a "minikönyvtár" további olvasókat csábított.
- Az információkutatók: uniós finanszírozású projekt. Az infodémia leküzdésében segíti a gyerekeket a média- és információs műveltség segítségével a Covid 19 idején.
- A gyermekolvasók jogai: A Child Readers' Rights projekt célja: a) a gyermekek kritikai olvasási készségeinek, elvárásainak feltárása konkrét feladatokkal; b) az olvasói jogok feltárása a P4C műhelyek és a szakértők által készített forrásokkal. A projekt végén elkészült a Gyermekolvasói jogok dokumentum. 10 nyelven adták ki 2022-re (angolul pl.: link ) "a teljes egészében elérhető" könyvtárakat célozták meg. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): 10 jog az olvasáshoz - plakáton a közkönyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról