Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Interaktív, modern könyvtár - hogy megszerettessék az olvasást a sajátos nevelési igényű gyerekekkel

A pedagógusok célja az volt, hogy az ide járó sajátos nevelési igényű gyerekekkel megszerettessék az olvasást.
Hosszú időn keresztül kereste a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája link a megoldást arra, hogy hogyan tudná a hagyományos iskolai könyvtárat egy élettel teli, modern térré varázsolni. Az iskola ismert hagyományteremtő ötleteiről: tavaly adták át a Cseperedő szobát, ahová a fiatal édesanyák elhelyezhetik gyermeküket, amíg ők tanulnak. Szeptemberben egy speciális osztályt is indítottak, készségfejlesztő iskolai képzés keretében autista gyerekeknek hoztak létre egy termet.
Most a könyvtárukat alakították át vonzó kreatív térré. - A régi áttekinthetetlen volt, nem használták sem a gyerekek, sem a tanárok. A könyvek vagy régiek voltak, vagy nem feleltek meg a gyerekek érdeklődési körének - mondta Nemes-Nagy Erika, az iskola igazgatója. Hozzáfűzte, több olyan kollégájuk is van, akik küldetésüknek tekintik, hogy ezekkel a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is megkedveltessék az olvasást.
A könyvtárat két nagyobb térre osztották, az egyik kifejezetten csoportfoglalkozások lebonyolítására alkalmas, ide egy nagy kerek asztal, falra szerelt tévé, 3D-nyomtató és okosfal került. Ezen a diákok tudnak egymásnak üzenni, esetleg rajzolni, alkotni is. - A másik részben lehetőség lesz önálló munkára, az erre kialakított, laptoppal ellátott bokszok segítségével akár kihelyezett órákat is tarthatnak itt. Tanórákon kívül kényelmes fotelekben olvashatnak, társasjátékozhatnak, beszélgethetnek is a diákok - részletezte az igazgató.
Az átalakulást követően a könyvtár immár megtelt élettel. A diákok egyelőre még csak ismerkednek a megújult hellyel, amely szerintük az új bútorokkal, színes fotelekkel menőbb is lett. Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum igazgatója hangsúlyozta, olyan gyerekek járnak ide, akik nem hozzák magukkal otthonról a tanulás kultúráját, őket nem lehet hagyományos eszközökkel bevinni a könyvtárba, és rávenni arra, hogy tanuljanak. - Alapvetően az ő igényeik és a 21. századi oktatás inspirálta a könyvtár jelenlegi formáját - magyarázta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról