Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

ISO 9000 és az orosz könyvtárak

Oroszországban az 1980-as évek végén kezdődtek az ISO 9000 sorozatra épülő nemzeti szabványok kidolgozására irányuló munkák. A 'GOST R ISO 9000-2001'-re a könyvtárügyben azonban egyelőre nem tudtak kellő figyelmet szentelni. Egyik oka, hogy az állam sem fordít elég figyelmet a könyvtárügyre. Bár sok olyan cég jött létre, amely információval, illetve információszolgáltatással foglalkozik, minőségi szolgáltatást a könyvtárak tudnak nyújtani. Ezt a szerepet könnyen elveszíthetik, ha finanszírozásuk nem lesz megoldott. Mivel a könyvtárak is részt vesznek a piaci versenyben, nekik is elsősorban a felhasználói igényeket kell szem előtt tartaniuk. A cikk egy saját fejlesztésű modellt mutat be, amely a könyvtári sajátságokat jobban figyelembe veszi. A modell a szolgáltatási folyamatra épül. Kiinduló pontja az olvasók igényeinek feltárása, ezt az olvasói értékelés elemzése, a visszacsatolási lépés követi. A többi összetevő kisegítő tevékenységekre irányul, mint pl. a vezetőség felelősségével foglalkozó blokk. A minőségre jelentős hatással vannak a rendelkezésre álló források, kiemelten az emberi erőforrás. Ezért képzett könyvtárosokra van szükség, akik az elvégzendő feladatok ellátásához megfelelő kompetenciával rendelkeznek. Az egész modellt átfogja a folyamatos jobbításra irányuló törekvés.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról