Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Itt az automatizált tárgyi feltárás! - nemzeti könyvtári projekt

A dokumentumoknak a tárgyi alapú hozzáférést szolgáló kézi indexelése munkaigényes folyamat. A kutatás szerzői azt indítványozzák, hogy a bibliográfiai adatbázisokból gyűjtött metaadatokat használjuk fel a könyvtárosok munkáját segítő algoritmusok betanítására. Az automatizált tárgyi feltárás céljából a Finn Nemzeti Könyvtár link égisze alatt kifejlesztették az Annif nevű nyílt forráskódú eszközt és mikroszolgáltatást. Miután egy tárgyszókészlet és a létező metaadatok segítségével betanítják, a szoftver alkalmas új dokumentumok tárgyszavakkal történő ellátására. Az Annifot különböző dokumentumgyűjteményeken tesztelték, beleértve a tudományos publikációkat, régi beszkennelt könyveket, kortárs e-könyveket, a "Kérdezd a könyvtárost!" szolgáltatás kérdés-válasz párosait, a finn Wikipédiát, valamint egy helyi napilap archívumát. A tudományos publikációk és a kortárs könyvek feltárása biztató eredményeket hozott, ellenben a többi dokumentumtípus kihívást jelentett. A szoftver jelenlegi verziója a természetes nyelvek feldolgozásával és a gépi tanulással kapcsolatos, már létező eszközök párosításán alapul. Azáltal, hogy többféle megközelítést és létező nyílt forráskódú algoritmusokat vegyít, az Annif képes kiaknázni az egyedi algoritmusok erősségeit és alkalmazkodni a különböző alkalmazási környezetekhez. Az Annif révén a remények szerint javulni fognak a tárgyi feltárási és osztályozási folyamatok, különösen az elektronikus dokumentumok esetében, akárcsak azon gyűjteményeknél, amelyek máskülönben egyáltalán nem lennének indexelve. (Annif: egy "csináld magad" automatizált tárgyi feltáró rendszer létrehozása többféle algoritmus felhasználásával; sajnos csak autoref. alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról