Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Itt az ideje az információs szakemberekre hallgatni (olvasóink szavazatára)

Azt mondani, hogy 2020 egy nehéz, embert próbáló év, még enyhe kifejezés. A "példátlan", "megváltozott", "új" és "bizonytalan" szavak nem felelnek meg arra, hogy leírjuk, amit átélünk. Egy járvány közepén vagyunk, természeti katasztrófákkal, faji nyugtalansággal, valamint egy téves információkkal és összeesküvés-elméletekkel járó amerikai elnökválasztással nézünk szembe. Nehéz idők egy információs szakember számára.
Március óta megtanultunk együtt élni a távoktatással és az otthoni munkával. A kényszerű digitális átalakulás közepén a könyvtárak hamar alkalmazkodnak, és segítenek másoknak, hogy megfeleljenek az új környezetünk elvárásainak. Az online keresés fontosságának elismerése is ezt támasztja alá. A hamis információ áradattá vált, amit nehéz figyelmen kívül hagyni. Ez sajnos gyakran megerősíti a rasszista, nőgyűlölő és tudományellenes viselkedést.
A rasszizmus olyan fenyegetés, amellyel szemben az információs szakembereknek is fel kell lépniük. A könyvtárosok nagy része fehér nő, akik korábban nem szálltak szembe a problémával. Az információs infrastruktúránk nem kezelte megfelelően a kisebbségeket. Ezért nagyon oda kell figyelnünk, hogy ezt kiküszöböljük a közösségekben, munkahelyünkön és az online keresési szokásainkban.
Támogatnunk kell a hiteles és megbízható információk terjedését. De többet is kell tennünk. A könyvtár falain kívülre is el kell juttatnunk a jó keresési képességek értékét, és elérni azokat az embereket, akik még nem fogékonyak erre. Inspirálnunk kell másokat arra, hogy csatlakozzanak hozzánk a diverzitás, befogadás, egyenlőség, valamint az információk elérésének és megértésének támogatásában. A kritikus gondolkodás bajnokaivá kell válnunk. Járjunk elöl, oktassunk, társuljunk és építsünk közösségeket. Ne hagyjuk, hogy a krízis hiábavaló legyen. Itt az ideje az információs szakemberek vezetésének. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról