Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Itt az idő, hogy pénzről beszéljenek a könyvtárosok (olvasóink szavazatára)

Címkék: identitás | USA | fizetés |

Fontos lenne beszélni a könyvtáros fizetésről. A könyvtárosok hosszú órákat dolgoznak alacsony bérért - arányaiban Amerikában is. Hiába érzik a munkát hobbinak, ha azzal nem tudják kifizetni a villanyszámlát. A könyvtárosok (és például a tanárok) hatalmas munkát végeznek kevés fizetésért. Sokan nem is csak a saját munkájukat végzik, hanem többet egyszerre: kölcsönzést, referenszmunkát, programot szerveznek, technikai feladatok megértését segítik. A munkát pedig nem mindig csak heti 40 órában kell végezni. De megéri azért harcolni a feladatokkal, hogy ne rúgjanak ki? A fizetés még mindig jobb mint a fizetés nélküliség.
Viszont közel lehetetlen megfelelő életszínvonalat fenntartani a temérdek munka mellett, miközben szinte alig kompenzálják. Sok könyvtáros pályát vált vagy esetleg másodállást vállal. Amerikában a diplomás könyvtárosok átlagbére évi 58 ezer dollár. Míg a diploma nélküli könyvtári technikusoké és asszisztenseké évi 29 ezer dollár. Arnett részben a fizetés duplázása miatt érzett késztetést az MA diploma elvégzésére. Viszont emiatt hitelt kellett felvennie. Egyetem mellett pedig továbbra is teljes állásban dolgozni. Eközben bizonytalan a diploma utáni elhelyezkedés.
Elég stresszes az is, hogy a szakmában minden nap őrült dolgok történhetnek. Magasak az elvárások. A könyvtárosok azért vannak, hogy segítsenek másokat sikerhez juttatni. Megadni a szükséges információkat. Ehhez magukból is a legjobbat kell nyújtani. Megfelelően aludni, enni, vizet inni. De nehéz így tenni a fizetésbeli nyomás és a sok munka miatt.
Ráadásul a fizetésből a könyvtárosok sokszor a könyvtári felszerelést pótolják ki. Pl. filcet vesznek a foglalkozásra. Ha a könyvtárnak szűkös a költségvetése, akkor a könyvtárosnak is. Konferenciákra se tud eljutni. Pénzbe kerül az utazás, szállás, részvételi díj.
Könnyű frusztráltnak lenni annak tudatában, hogy mennyire fontos a munka, és soha nem kompenzálják eléggé. A szerző is minden nap azt mondogatja magának, hogy ez a munka fontos. Azért csinálja, mert törődik vele. Mert értelmet ad a napnak. Jó érzés felkelni, és ezt csinálni. De ezzel az érzéssel továbbra sem lehet a boltban fizetni. Ezért érdemes az alacsony bérekről nyíltan beszélni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról