Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Izgalmas brit felmérés a fiatalok olvasásáról: visszaesőben a képregények

A brit National Literacy Trust által kiadott, Christina Clark által szerkesztett gyorsjelentés, amely a 2012-es országos, évente ismétlődő olvasási felmérés adatait dolgozza fel és hasonlítja össze a 2010-es és 2011-es kutatás következtetéseivel. A legfrissebb, tavaly elvégzett kutatás közel 35 ezer brit gyermek és fiatal részvételével zajlott. Néhány eredmény:
- A megkérdezettek 54%-a a tévénézést részesíti előnyben az olvasáshoz képest.
- Közel ötödük (17%-uk) zavarban érezné magát, ha a barátai olvasni látnák.
- A gyermekek és fiatalok 77%-a alapvetően magazinokat olvas (2005-ben még csak 57%-uk), a képregény-olvasás visszaesett 64%-ról 50%-ra, a weboldalakon való olvasás pedig szintén 64%-ról 50%-ra csúszott vissza.
- A fiatalok 50%-a 'nagyon szeret' vagy 'inkább szeret' olvasni, 10%-uk egyáltalán nem szeret, 38%-uk pedig 'egy kicsit' szeret olvasni.
- 30,8%-uk olvas az osztálytermen kívül is minden nap, további 28,2%-uk pedig néhányszor egy héten. 21,6%-uk viszont úgy nyilatkozott, hogy ritkán vagy egyáltalán nem olvas szabadidejében.
- 72,9%-uk olvas papíralapú olvasmányokat, 63,8%-uk olvas a számítógépen, 55,9%-uk pedig mobiltelefonon. 8,8%-uk használ Kindle-t.
- 76,4%-uk egyetért a kifejezéssel: 'Minél többet olvasok, annál jobb emberré válok'.
- 33,5%-uk ért egyet a kifejezéssel: 'Olvasni menő'.
- De: 26,5%-uk azzal a mondattal ért egyet, hogy 'Csak akkor olvasok, ha muszáj'. és csak 26,5%-uk ért egyet az állítással, mely szerint megtalálja azt az olvasmányt, amely érdekli őt.
- Ha leülnek olvasni, 24,6%-uk olvas legfeljebb fél órát, 21,1%-uk legfeljebb 20 percet, 19,3%-uk pedig 10 percnél is kevesebbet. 15,1%-uk tart ki az olvasásban kb. egy órán keresztül, 12,7%-uk pedig egy óránál is tovább könyvénél marad. (ref.: Kámán Veronika, a nemzetközi kapcsolatok felelőse, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról