Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Járóka a könyvtári munkaállomás mellett

Tízenpár éve egy japán közkönyvtárból mutattunk gyerekágyat, illetve összeszedtünk néhány példát link hogyan járnak a pici gyerekek és szüleik kedvébe a könyvtárak. Íme egy tetszetős járóka egy USA-beli könyvtárból. Az eljárás a befogadáskultúra részét képezi, ugyanis a szülés miatt "megváltozott képességű" kismamák és kispapák így kevésbé érzik magukat korlátozva új minőségükben. (MG)

Járókával egybeépített számítógépes munkaállomást vezettek be egy amerikai könyvtárban, hogy segítsenek a kisgyerekes szülőknek.
A múlt héten egy kétgyermekes virginiai édesapa, Ali Faruk osztott meg egy fotót, amely a Fairfield könyvtárban készült. A felvételen az látszik, hogy a számítógépes munkaállomás mellett egy járókaszerű hely található a csecsemőknek és a kisgyerekeknek.
Bár az apa fiai már 5 és 7 évesek, így ők már kinőttek a járókából, de Faruk azt mondja, ha kisebbek lennének, biztosan használná a gyerekesek számára kialakított helyet. Szerinte nagyon fontosak az ilyen kezdeményezések. A posztját csaknem 30 ezerszer retweetelték, és 241 ezer lájkot kapott.
A bababarát munkaállomás ötlete a Henrico megyei közkönyvtár-hálózat igazgatójától, Barbara Weedmantől származik. Munkája során ugyanis gyakran találkozik azzal a problémával, hogy a gyerekes szülők nehezen tudják összeegyeztetni a munkát, a tanulást és a gyereknevelést.
A munkaállomásokat a michigani TMC Furniture készítette, és először a Fairfield könyvtárban jelentek meg, még 2019 októberében. Annak idején nagy volt az érdeklődés, sokaknak tetszett az ötlet, de aztán jött a pandémia, és a lelkesedés alábbhagyott. Most, Faruk posztja által újra sokan szeretnének hasonló megoldást a könyvtárukba.

Régebbi hírforrás(ok): 'Családbarát' konjunktúra a könyvtárakban (képekkel) link Pelenkázó-találatok a KIT-ben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról