Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Javította-e a járvány a könyvtárak digitális szolgáltatásait?

Bár a pandémia előtt is volt digitalizálódás (pl. online kölcsönzés, online témafigyelés beállítása, online hírlevelek, online jelentkezés könyvtáros konferenciákra, könyvtárak marketingje a közösségi médián keresztül stb.), a COVID-19 által előidézett kényszerű bezárás felerősítette a folyamatot. "A KSH adatai szerint a távolról használható szolgáltatások (telefon, fax, e-mail, OPAC) használatában 2019 és 2021 között:
- a nemzeti és országos szakkönyvtárak esetében 31,9%-os növekedés;
- a települési könyvtárak esetében 13,26%-os növekedés;
- az egyéb szak-és munkahelyi könyvtárak esetében minimális, egészen pontosan 9,93%-os csökkenés volt megfigyelhető." link .
Az utóbbi arány meglepő volt: ebben az esetben is növekedés tűnt volna logikusnak az otthoni munkavégzés miatt.

Úgy tűnik, a könyvtárak összességében a helyzethez képest viszonylag gyorsan és hatékonyan átálltak az online szolgáltatásokra (pl. "hiteles koronavírus információk összegyűjtése, online meseolvasás, online tájékoztatás Skype-on keresztül, adatbázis-ajánlók összeállítása, könyvek összekészítése, könyv kiszállítása időseknek és mozgáskorlátozottaknak, könyvajánlók összeállítása, e-learning oktatófelületek alkalmazása, digitalizált helyismereti gyűjtemények, a MEK-ből digitalizált hangoskönyvek és egyéb digitalizált dokumentumok elérésének biztosítása, adatbázis használathoz útmutató készítése, könyvtári podcast."
link

A felsorolt szolgáltatások közül mindegyiket hasznosnak találom, legfőképpen azért, mert mindegyik biztosította a könyvtári szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést, pl:
- hiteles koronavírus információk összegyűjtése - szorongás enyhítése az olvasók körében;
- online meseolvasás - általa növekszik a gyerekek biztonságérzete és csökken a megbetegedéstől és a mindennapi élet (iskolában, óvodában eltöltött hétköznapok) hirtelen megszakadása által okozott krízishelyzet miatti szorongásuk; megakadályozva az immunrendszer gyengülését;
- online tájékoztatás Skype-on keresztül, MEK-ből e-könyvek és hangoskönyvek elérésének biztosítása, könyvajánlók, könyvtári podcast - mind nagy segítséget nyújt az olvasók számára abban, hogy könnyen megtalálják az igényeiknek megfelelő dokumentumokat;
- adatbázis ajánlók összeállítása - abban a kérdésben segíthet választ találni a könyvtárosoknak, hogy mely adatbázisokra fizessenek elő;
- időseknek és mozgáskorlátozottaknak könyv kiszállítása - a könyvtárak esélyegyenlőségi funkciójának biztosítása, mert az idősek féltek elhagyni otthonukat, a könyvtárak munkatársai pedig gondoskodtak róla, hogy a pandémia ellenére is hozzáférhessenek a szükséges dokumentumokhoz.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról