Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Javult a könyvtári statisztikai adatok áttekinthetősége - csökken az ügyféltőke

Jó láthatóvá vált a járvány kezdetének könyvtárhasználatra gyakorolt hatása. Legalábbis a 2020. évi statisztikai adatok dinamikus diagramja mutatja: 19 millióról 9 millióra csökkent a személyes könyvtárhasználat. 84-ről 89 millióra növekedett viszont a távhasználat. A kölcsönzések száma a trend szerűen, évek óta csökken. Ez csökkenő ügyféltőkét jelent, amely a könyvtárak társadalmi értékének csökkenését vetíti előre. Legalábbis a Könyvtári Intézet számára beküldött adatok szerint. Az adatok tartalmi vonatkozásairól, minőségének javításáról egyelőre nincsen híradás. (MG)

"... elkészült és a link oldalon szabadon hozzáférhetővé vált a 2015 és 2020 közötti országos könyvtárstatisztikai adatok lekérdezhető, diagramokkal ellátott dinamikus adatbázisa. Könyvtári Intézetünk Kutatási és Elemző Osztályának munkatársai előbb hat évre visszamenőleg megtisztították és harmonizálták (összehasonlíthatóvá tették) az adatsorokat (ez 16 millió rekordot jelent), majd létrehozták a fenti linken lekérdezhető, tizenegy adatkörbe rendezett adatbázist, amelyből országos, megyei és települési szintű adatok is kinyerhetők. Ahol a szemléltetés úgy kívánta, a diagramok tartalmaznak az összesített adatokon felül, az adott szűrési feltételek mellett érvényes, adatszolgáltatókra vetített átlagot is. Ezzel a funkcióval lehetővé válik az összehasonlítás az azonos intézményi körhöz tartozó könyvtári szolgáltatási pontok adatai között.
Köszönöm Vastagh Zoltánnak, hogy vállalta a projekt vezetését, és minden munkatársam erőfeszítését!" - küldte Rózsa Dávid OSZK főigazgató márc. 30-án a Katalistre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról