Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jó, hogy tudatosul bennünk: hamis hírekkel is bombáznak bennünket

Rácz András: ... az orosz külpolitikai koncepcióban kerek perec benne van, hogy az állami média az orosz külpolitikai eszköztár integráns része. Nem nagyon tudnék hasonló európai példát mondani. Az RT az egy kormányzati szerv állami pénzen fenntartva. Az ő gondolkodásukban az információs háború egyenértékű a szárazföldi, légi vagy tengeri hadviseléssel.
hvg.hu: A hamis hírek pedig a nem integráns részei.
R. A.: Ugyanaz az eszköztár. A Putyin-közeli Jevgenyij Prigozsin nevű oligarcha neve éppen most került fel az uniós a szankciós listára. Az ő nevéhez fűződik a szentpétervári trollgyár. Ez ugyanúgy a külpolitikai eszköztár része - úgy is lehetne fogalmazni, hogy az eredeti szerszámosládában van ez eszköz is, legfeljebb más színűre van festve kicsit a csavarkulcs. Ugyanazt próbálják elérni ugyanazok. De itthon nincs szó arról szó, hogy a hamis híroldalak leuralták volna a magyar hírfogyasztást. A Globsec Policy Institute régiós felmérése szerint a csehek hisznek a környékünkön a legjobban az alternatív médiának, ott ez az arány 24 százalék, míg nálunk a válaszadók mindössze 16 százaléka adott hasonló választ.
hvg.hu: Mégis mindenki erről beszél.
R. A.: Az, hogy beszélünk róla és tudatosul bennünk, hogy van olyan ellenérdekelt fél, aki efféle eszközöket használ, kifejezetten hasznos. A fenyegetettség felfogása, tudatosulása a hatékony védekezés első lépése. Én örülök, hogy erről beszélünk, mert hozzásegíti a magyar társadalmat ahhoz, hogy védettebbé váljon az ilyen információs nyomásgyakorlással szemben.
- Az orosz propaganda célja, hogy megossza a nyugati társadalmakat, aki elhiszi, amit mondanak, az saját magának árt. A szovjet időkben maskirovkának hívták a dezinformációt, a központilag irányított félrevezetést, a ma használt taktikák alapjai innen származnak. (444)
- A magyar közmédia úgy terjeszti az orosz háborús propagandát, mintha közvetlenül Moszkvából szerkesztenék (444)

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról