Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Jóllétet támogat a közkönyvtár (olvasóink szavazatára)

A suffolki könyvtárak link a megye városaiban, falvaiban található 44 fiókjukban minden korosztály egészségét és jólétét támogatják, pl. átfogó mentális egészségügyi programokkal. 10 éve hozták létre a Suffolk Libraries nevű jótékonysági szervezetet. Bruce Leeke vezérigazgatója mondta: ha észreveszik a hozzájuk betérő küszködését, akkor bevonják őt szolgáltatásaikba és/vagy programjaikba. A könyvtári munkatársakat kiképezték az összes könyvtárban: 1. többek között mentális egészségügyi elsősegélynyújtásból; 2. a szorongás kezeléséből; 3. a "Your Needs Met" (Szükségletei kielégítése) című jóléti tanfolyam anyagából.

Ízelítő a programokból és a helyi partnerekkel való együttműködésből:
1. Open Space foglalkozások: sokszor tematikusak, pl. virágdekorálás, kreatív írás, könnyű testmozgásórák, bingójátékok. Az izoláció és a magány leküzdését szolgálják. Az együttműködésbe partnereik szakértelmét is bevonták. Néhány foglalkozáson klinikai pszichológus vett részt.
2. A perinatális mentális egészséggel foglalkoznak az "Én, magam és a baba" foglalkozások. A könyvtár munkatársai személyesen is meghallgatják a szülőket. Ügyfeleik hozzáférhetnek a Suffolk Mind által nyújtott telefonos tanácsadásokhoz. Különösen a pandémia idején volt ez óriási segítség.
3. Helyi igények alapján az egyik könyvtárban boxedzést tartanak tizenéveseknek. Máshol varróterápiás csoport működik. A fiókok vezetőinek nagy önállóságot biztosítanak.

Az egészségügyi egyenlőtlenségek kezelése:
1. A pandémia idején tartott online foglalkozások ihlették a Jump Start January projektet. Célja: arra ösztönözni, hogy tevékenyen kezdjék az évet. Ingyenes jóga-, pilates- és egyéb testmozgást kínálnak. A könyvtárhasználók sporteszközöket is kölcsönözhetnek.
2. A Pride and Periods program célja a menstruációs szegénység elleni küzdelem. Több könyvtárban a Co-op [segítő szervezet] által felajánlott, ingyenes menstruációs termékekhez lehet hozzájutni.
3. Az új, Discover More nevű alkalmazás egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmussal segít megtalálni, hogy a használók közelében mely programok/rendezvények stb. felelnek meg leginkább a jóllét iránti igényeiknek. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban link Egészségügyi tájékoztatás a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról