Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kalandok, szósaláta, költészetfelhő?! Kreatívírás-akciók fiatalok számára a Frankfurti Városi Könyvtárban

A gyerekek és a fiatalok fontos célcsoportjai a könyvtárnak; a fejlesztés fókuszában olyan kulcsterületek állnak, mint a könyvek szeretete, az olvasás, az írás, a szövegértés, illetve a nyelvi absztrakció képessége, ezért a szerző jelentős potenciált lát a Frankfurti Városi Könyvtár link kreatív írásra ösztönző irodalompedagógiai kínálatában.
Pedagógiai megközelítésük a következőkön alapul: játszva tanulás; a gyerekek nem csak szereplői, alakítói is egyben a történéseknek; folyamatorientáltság (az eredmény másodlagos, a csoportmunka a lényeg); továbbá kerülik a gyermekek közötti versengést.
Ezeket a célokat szolgálják a könyvtárban a tizenéveseknek szervezett kreatív írásra ösztönző akciók is. Ilyen a kalandos könyvshow (Cliffhanger-Buchshow), amely a szórakoztató könyvbemutatókat ötvözi a kreatív írással a fan-fiction és a web 2.0 eszközeire építve. Két műből olvasnak fel részleteket, majd egy-egy izgalmas helyen abbahagyják az olvasást, a történetek folytatását pedig a fiataloknak kell kitalálniuk, amit a rendezvény alatt a könyvtár blogján (Cliffhänger - Schreib' weiter! [Függőben hagyva - Írd tovább!]) csoportmunkában írnak meg. (A fiataloknak nem kell saját nevüket adniuk ehhez, a blogon csak kitalált néven szerepelnek.) Az írásverseny & story slam programoknál a történetalkotás mellett az élőszavas előadás kerül előtérbe. A résztvevők játékos feladatállomásokon mennek végig (például különböző összetevők "szósalátáiból" írnak rövid történeteket), végül mikrofonba olvashatják a műveiket. Igazi lírai játékra is sor kerül máskor Költészet & játékok címmel, amelynek során a kedvet érző fiatalok ismert versek szavai, kifejezései nyomán dekonstruált "költészetfelhőkből" újszerű asszociációkkal új szövegeket formálnak, melyeket tovább is írhatnak saját versekké.
Összefoglalóan elmondható, hogy a gyerekek és fiatalok körében végzett könyvtárpedagógiai munka intenzív folyamat, amely a könyvtárosoktól is állandó kreativitást, elkötelezettséget és kíváncsi elfogulatlanságot igényel. Számukra az a fizetség, ha a fiatalok a rendezvényeken rájönnek, mennyi nyelvi és kreatív energia, alkotókészség rejlik bennük. (Kalandok, szósaláta, költészetfelhő?! Kreatívírás-akciók fiatalok számára a Frankfurti Városi Könyvtárban; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról