Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kaptok is, meg nem is - tudatos, vagy átgondolatlanságon alapuló szakmai hozzáférés-korlátozás?

Az, hogy egy információ elérhető vagy nem érhető el, nem fekete-fehér képlet. Terjedelmes a szürke zóna a digitális környezetben is: a több csatornán áradó, bőséges információ és a titkos anyag közötti árnyalatok pl.:
- bejelentkezéssel érhető el
- elküldjük a bennfenteseknek
- általunk adott kóddal érhető el
- direkt linkkel érhető el
- elérhető, de nem kereshető
- a webre fel se rakjuk.
Hozhatnánk a húsipari szövetség példáját is, de a Magyar Könyvtárosok Egyesülete oldaláról linkelt etikai kódex példája közelebb áll hozzánk: a link képként elmentett pdf-dokumentum sajnos szövegen belül nem kereshető, illetve az anyag nem is teljes; inkább reprezentációt, mint szakmai tájékoztatást látszik szolgálni. Jó ugyanakkor, hogy pl. ez a jegyzőkönyv az MKE elnökségi ülésről - bár egyáltalán nem a legfrissebb anyag - szövegen belül is jól kereshető: link , ugyanis nem képként, hanem szövegként van a portálon.
Vannak a nyilvánosság látszatának fenntartását szolgáló - persze nagyon nem javasolt -, kifinomult eljárások is, nyilván nem hazai, pláne könyvtáros területről. (MG)
- Azt tudták, hogy a közbeszerzési adatok teljességét és nyilvánosságát tekintve a volt keleti blokk országai rommá verik a nyugat-európai országok közzétételeit? Magyarország élenjáró ebben, de erősek a románok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek is. Míg Hollandia, Németország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság sereghajtók. Jó, mi? Miközben nyilvánvalóan az utóbb említett nyugat-európai országok közzétételi gyakorlata az országok újságírói szerint is szörnyűséges és az információszabadság szempontjából minimum aggályos, addig a kelet-európai újságírók szerint ekkora transzparencia ilyen korrupt országokban nagyon gyanús. Egy orosz újságíró szerint az orosz pdf-es közzététel látszatra kifogástalan. Csakhogy az orosz hatóságok a cirill I O P betűket az európai I O P betűkre cserélte ki és a pdf-eket így mentette el. Így lényegében kereshetetlenné vált, mert az ember vagy cirill vagy európai betűkkel keres, és soha nem dob ki semmilyen eredményt. Erre is teljesen véletlenül jöttek rá az orosz kollégák, hogy egy korábban megnyitott pdf-fájlban szereplő közbeszerzésre rá akartak keresni, de semmit nem dobott ki a kereső. Miközben egy nappal korábban a saját szemükkel látták, hogy létezik. (Kreatív)
- További, immár hazai példa: Rogán Antal minisztériuma ismét olvashatatlan tintapacákat küldött közérdekű adatok helyett (Átlátszó)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvek temploma - a zuthpeni domonkosok egykori terében (galéria) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról