Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kell-e 170 ezer elérés? - Halloween a kurrens közszolgálat a könyvtárban

Az október végén menetrendszerűen fellángoló - elbírja-e a magyar gerinc a halloween ünneplését? témájú - vitára időzítve jelentette meg a FSZEK Ugocsa Utcai Könyvtára link a témára vonatkozó tárgyilagos, mém-forma üzenetét, praktikusan egy szöveg tartalmú képet, melyet az idén a Könyvtárosok csoportban link is számosan megosztottak.
Az aktuális példa Farkas Ferenchez köthető, aki több éve kísérletezik a témával, de idehaza több könyvtárnak vannak hasonló kezdeményezései (Kaposvár, OIK). A KIT-nek kifejtette:
- Fontos, hogy a könyvtárak vállalják fel az online világban is a "szakértői" szerepet. Ez több területen is érvényesíthető, talán a két legfontosabb az információ(s) szakértői, illetve az olvasást támogató szerep.
1. Információ(s) szakértőként: lehet a fenti példához hasonló infokártyákat készíteni (pl. a szintén vitatott Bálint nap / Valentin napról), vagy más megközelítésből álhíreket pontosító tartalmakat előállítani, praktikus ismereteket közölni, de helyi szinten akár helytörténeti érdekességek aktualitása is megfogható. Ezek nem biztos, hogy elsőre "átmennek", de lehet, hogy később felkapottá válnak.
2. Az olvasást támogató szerep pedig még egyértelműbben a hagyományos könyvtári tevékenység (olvasmányajánlás) kiterjesztése a könyvtár falain kívülre. Könyvtárosok sokkal gyakrabban vállalhatnák fel minőségi tematikus ajánlók összeállítását, ehelyett gyakran csak mások - bloggerek, újságírók - hasonló listáit szoktuk megosztani (legjobb gyerekkönyvek kezdő olvasóknak; mesék konkrét gyerekkori problémák leküzdéséhez; olvasmányajánlók olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek; könyvek bizonyos traumák feldolgozásához stb.).
Hasonló lehetőség bizonyos összefüggésekre való figyelem felhívása (pl. meseolvasás fontossága link), vagy a nap első visszahozott könyvéből közzétett idézet, vagy olvasóktól kért egymondatos ajánlások közreadása. Előnyös ezeket képi tartalomként előállítani, hiszen ezek virulensebbek.

Célok és eredmények: A könyvtár imázsának erősítése (ez is része a ma sokat emlegetett hiteles hely kérdéskörének). Másfelől az adott könyvtári oldal (Facebook, Instagram ismertségének / forgalmának növelése. Különösen azért hasznos, mivel online felületen rengeteg olyan embert el lehet érni, akiknek nincs friss könyvtári élménye.
A most újra figyelmet keltett halloween-i poszt 3 nap alatt például 170 ezer embert ért el (ebben értelemszerűen nincs benne a Könyvtárosok csoportbeli közzététel statisztikája). A figyelem felhívásnak más módjai is lehetnek, tényközlés helyett például mémgyártás könyvtári vonatkozással. Ez a saját gyártású könyvtári mém link például korábban 140 ezres elérést mutatott fel, de mivel nem vízjelzett tartalom volt, számos más oldal is átvette (ami a célba juttatás egyik lehetséges útja).
A mém típusú posztok vonatkozásában a lehetséges ötletek szikrája bárhonnan jöhet, s ha megvan a koncepció, a kidolgozás már egyszerű. Azaz nem feltétlenül az a hatékony megoldás, hogy leülünk mémeket gyártani.

A projekt alkotásai által a könyvtár az elméletben évtizedek óta emlegetett just-in-time elvet valósítja meg: az információ akkor és csak akkor kerül a felhasználó elé, amikor arra éppen szüksége van - fejti ki Farkas Ferenc

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról