Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Két kultúra: Fortepan és MTVA - nyílt megbeszélés körvonalazódik

Egymástól különböző szervezeti kultúrák találkozása nem mindig egészítik ki egymást, hanem konfliktusba torkollhat, mint például az MTVA és Fortepan között kialakult digitalizált korhű fotóanyagok gyűjtése és felhasználása.

"A közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés" - írja levelében az MTVA képviselője. (Ugyanarról a közmédiáról beszélünk, ami ismerten a kormány narratívájának hangos közvetítője, és idén körülbelül 127 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodik.) ... A közlemény azzal a felhívással zárul, hogy bárki lehet a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője - ami kellően ironikus, mikor a szöveg éppen a legnagyobb közösségi fotóarchívumnak megy neki. (Kreatív) Ld.: link .

Ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, a Fortepan a hét elején kemény hangvételű levelet kapott az MTVA jogi vezetőjétől, amiben a közmédia több fotó eltávolítását is követelte az archívumtól arra hivatkozva, hogy valójában ők a képek jogtulajdonosai.

Török András, a Fortepan egyik menedzsere posztjában némileg árnyalta a helyzetet. Azt írta,
link ezek a képek az MTVA-nak nincsenek meg, a Fortepannak pedig akkor sincs joguk a képek közzétételére, ha leletmentésben, vagy közvetlenül a fotós családjától jutott el hozzájuk. Török szerint nagyjából ezer képről van szó - ami a Fortepan 180 ezer képet is meghaladó gyűjteményéhez képest elenyésző.

"Ahogy bárki, az MTVA is letöltheti a képeket, és hozzáadhatja a saját archívumához. Vajon miért nem járnak el így, az izmozás helyett? Mert pénzért akarják árulni a képeinket, magánembernek 2500, cégeknek 15 000 forintért. És úgy vélik, ha a Fortepanon ingyen hozzáférhető, akkor nekik senki sem fog fizetni. Jól gondolják. De ha mi levennénk, akkor se fognak tőlük venni, különösen nem ezeket" - tette hozzá Török. (HVG)

Az MTVA korábbi válaszára a Fortepan nevében Tamási Miklós is reagált az archívum Facebook-oldalán még szerdán. Tamási arról írt, butaság lenne további nyilatkozatokat tenni, inkább beszélgetni kéne. Szerinte az MTVA-archívumot és a Fortepant kezelő munkatársakat ugyanaz a motiváció hajtja, ezért nem is feltétlen törvényszerű, hogy üzenetekkel vagy bírósági eljárásokkal kommunikáljanak. Megerősítette Török értesülését: "Fölhívtam telefonon Répászky Lipótot, az Archívumi Osztály vezetőjét. Többek között beszéltünk arról, hogy a közeljövőben jó lenne valamilyen nyilvános platformon beszélgetést szervezni a kérdésről, ahol szó eshet a két archívum filozófiájáról és gyakorlatáról, beszélhetünk a szabad hozzáférés és felhasználás kérdéseiről, szerzőkről és gyűjteményekről is." A részletekkel, azt ígérte, hamarosan jelentkeznek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról