Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kétnyelvű feliratot kap a Maros Megyei Könyvtár

Hosszas várakozás után végre "magyarul is tud" a Maros Megyei Könyvtár. A következő intézmény, amely feliratozásával várhatóan a normalitás medrébe kerül, a főtéri Apolló-palotában székelő Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központja lesz.
Az önkormányzat új alelnöke felkérte Monica Avramot egy új tábla rendelésére. Ennek a szövege kétnyelvű, ráadásul a román mellett Maros megye címerét is tartalmazza.
Noha a Trianon előtt, dr. Bernády György polgármestersége alatt létesített marosvásárhelyi könyvtár és az annak helyet adó Kultúrpalota ezer szállal kötődik a magyar kultúrához, a több mint nyolc évvel ezelőtt szervezett centenáriumi ünnepségen az intézmény vezetője nem csak a márványtábla kapcsán feledkezett meg az épület és a benne helyet kapó művelődési intézmények magyar múltjáról. A 2013. november 22-i egynyelvű rendezvényen Monica Avram igazgató emléklappal jutalmazta a könyvtárral ?szorosan együttműködő? önkormányzatok vezetőit, azaz öt Maros megyei település öt román polgármesterét, a szintén román nemzetiségű prefektust, illetve az akkori megyeelnököt. A bejárati folyosó falán pedig egy olyan márványtáblát leplezett le, amelyen a korabeli igazgatók nevén kívül egyetlen magyar szó nem szerepelt, míg az emlékművet három ortodox pappal áldatta meg, közülük az egyik Argeş megyéből érkezett.
Avram ugyanakkor egy dokumentumfilmet is rendelt és bemutattatott ebből az alkalomból, amelyben a magyar alanyok is csak románul szólalhattak meg, az elmondottakat még csak nem is feliratozták magyarul.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról