Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kevesebben látogatják a közkönyvtárakat - szétválnak a vallott és gyakorolt értékek

Meglepő dolog történik ma az Egyesült Államokban. A látogatók még mindig ragaszkodnak a könyvtárakhoz (a megkérdezettek 76%-a szerint a könyvtárak megfelelően szolgálják a közösség érdekeit), 78% legalább évente egyszer megfordult könyvtárban, viszont egyre kevesebben használják (44%) a könyvtári szolgálatatásokat [Magyarországon: 12-13%].
Mi lehet ennek a negatív változásnak az oka? A Pew Research kutatása szerint a könyvtáraknak változtatni kell a kölcsönzési szokásaikon, hatékonyabban kell reklámozniuk a fellelhető szolgáltatásokat.
Az IMLS (független állami cég) kimutatása szerint a könyvtárak állami támogatása drasztikusan csökkent az elmúlt években. Ezen is érdemes változtatni, mivel a megfigyelések szerint a támogatás emelkedésével azonos arányban nő a látogatók száma is.
Az összefüggés érthető: a támogatással emelkedik a foglalkoztatottak száma, több programot kínálnak fel a könyvtárak, több dokumentumot rendelnek, és hosszabbodik a nyitva tartás ideje is.
Az egyetlen dolog, amit az olvasók tehetnek ebben az esetben, bizalmat szavazni a könyvtárnak és megoldani a pénzügyi kihívásokat a közjó érdekében. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról