Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ki a szerzője a MI alkotta műnek? (szerzői jogi iránymutatás az USA-ból) (olvasóink szavazatára)

Az Egyesült Államok szerzői jogi szervezete iránymutatást adott ki a mesterséges intelligenciával alkotott művek védelmével kapcsolatban. Ilyen MI technológia lehet például a GPT-4 vagy a Midjourney. A fő kérdés pedig az, hogy mikor védethetők le az MI támogatással készült alkotások. A kérdés úgy jött elő, hogy egy szerző nem tudta levédetni a képeregényében szerplő, Midjourney-vel generált képeket, tehát nem humán művész készítette azokat. Márpedig a korábbi iránymutatás szerint csak humán művészek képei védethetők le. Nem ez az egyetlen eset, a kérdések sokasodnak a szerzői jog körül az MI terjedésével.

Az iránymutatás szerint továbbra se védethető le az a mű, ami nélkülözi a humán közreműködést, és csak az MI-nek adott parancsokkal készült szöveg, kép vagy zenei mű, akár átszerkeszt egy meglévő művet, akár az MI generál egy művet, amit egy művész utólag módosít.
A szerzői jogi szabályozás még az elején jár a kérdéseknek. Sok témában még homályos marad az iránymutatás. Egyelőre esetről esetre döntenének, mi védhető szerzői jogilag. Az alkotóknak regisztrálniuk kell, hogy a mű melyik részét készítette a MI, és melyiket ők maguk. De mindenképp jelezniük kell, hogy MI is részt vett az alkotásban.

Áprilisban és májusban a hivatal még fogadja a véleményeket az iránymutatáshoz kapcsolódóan. Bárki részt vehet, regisztrálhatja magát, pl. MI fejlesztők, kutatók, jogászok és a kreatív iparág résztvevői közül. Itt követhetők az események: link A későbbiekben lehet számítani a bővített iránymutatás megjelenésére. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról