Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ki áll ki a könyvtárosok tényleges érdekeiért? - Hogyhogy senki?

Ha összevetjük a szakmabelieket, munkavállalókat izgató kérdéseket, illetve a szakmai érdekvédelmi szervezetek kommunikációs kínálatát, úgy tűnhet: a szakmai érdekvédelemmel (is) küldetésük alapján legalábbis foglalkozó szervezetek bármit kitalálnak, hogy ne a szakmai egzisztenciális kérdésekről kelljen szólniuk.

Friss felmérésünk sima bukást jelez: link . Decemberi nem reprezentatív kérdezősködésünk eredménye szerint senki nem áll ki a könyvtárosok érdekeiért (a többség, 54% tapasztalja így), és leginkább az MKE-től (42%) és a Könyvtári Intézettől várnánk (23%) a kiállást. Az IKSZ és a szakszervezet nem tűnik tényezőnek a témában. Az előbbi talán annyira fontos a válaszadók szerint, mint a rendszertől független szakemberek(!). A vonatkozó diagramot ld.: link . (Jó lenne ennél alaposabb felmérés is, de úgy tűnik, nincs rá akarat.) Ha mégis felmerül a szakmai érdekképviselet, az általában kimerül bizonyos érdekek, érdekcsoportok, lobbik érdekeinek előretolásában. Mintha nem tűnne fel, hogy az említett szervezetek számára a szakma stratégiai jövője - pl. folyamatok digitalizálása, felszabaduló és átcsoportosítandó könyvtáros munkaerő, könyvtárosképzés stratégiai minősége, könyvtárosok mentálhigiénéje, könyvtárvezetés minősége stb. - legalább említés szintjén előkerülne. Ugyanígy nem (vagy alig: link ) hallhatók e szervezetek aktuális kérdések kapcsán, pl. az MTA könyvtári hálózata, a "rabszolgatörvény" ügyeiben. - Érdemes a témában újraolvasni az Új Egyenlőség egyik tavalyi, érdekképviseletről szóló anyagát. (MG)

- Egy fiatal munkavállaló vagy munkavállalás előtt álló egyik leggyakoribb válasza a szakszervezetekről szóló ismereteit firtató kérdésre, hogy "miért, van még ilyen?" Pedig a dolgozók közel 10 százaléka szakszervezeti tag, de a 35 év alatti korosztályt egyre nehezebben éri el az érdekvédelem eszméje.
Egy talán kevesebbszer megvitatott, - bár azt nem lehet mondani, hogy a szakszervezetek számára ismeretlen - de kiemelt probléma a fiatalok számára, hogy a munkahelyeken nem a tudás és a szorgalom számít az előrelépésben, hanem a kapcsolati rendszer. Ezt 49 százalékuk gondolja így, ami a második legtöbb említést jelenti. Szakszervezeti szempontból ez egy izgalmas kérdés és itt érdemes azon elgondolkozni, vajon a szakszervezetek hogyan tudnak segíteni az igazságos előrejutásban és hogyan lehetne a közösség erejét arra felhasználni, hogy a kinevezések és előléptetések az elvégzett munka alapján történjenek, és az arra érdemesek legyenek elismerve. (Új Egyenlőség)

- A cikkben ismertetett felmérés alapján a munkavállalói problémák fontossági sorrendjében az elsők között található: alacsony bérek, esélyegyenlőségi problémák, munkahely bizonytalansága. Van tehát lehetőség az érdekvédelem fejlesztésére. Akkor azonban kicsi az esély, ha ismét ugyanazok a személyek állnak a tevékenység élére, akiknek ideje alatt ugyanezen tevékenységek krónikus nem működését tapasztalhattuk. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Szakszervezetek - 'miért van még ilyen?' link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról