Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ki és milyen tartalommal követheti Demeter Szilárdot?

Kevés pénz és még kevesebb hatalom maradt a kultúrharcos Demeter Szilárdnál, aki joggal tarthat a baráti tűztől.
Kiindulásként megkapta a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), melyet 17 milliárd forintból akart "irodalmi erőközponttá" alakítani. Kétszeres miniszteri biztos lett, a nemzeti könyvtárért és a magyar könyvszakmáért, később "a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért" is felelt; ez utóbbira 23 milliárd forint keretösszegű programot álmodott meg.

Bár Demeter bekerült a Mol-Új Európa Alapítvány kuratóriumába, az ötödik Orbán-kormányban a jelek szerint nemcsak a pénze, a befolyása is jócskán csökkent. Nem újították meg egyik miniszteri biztosi stallumát sem. Mióta nem lehet bejelenteni sok százmilliós pályázatokat, hátrébb is vonult az operatív irányításból. Igaz, egyelőre nem is került új kulturális korifeus a képbe. Hoppál Péter kulturális államtitkár nem ellenfél számára, Csák János miniszter pedig eddig nem mutatott különösebb érdeklődést a kultúrharc iránt.

A Demeterrel szakmai kapcso­latban lévők legtöbbje pozitív tapasztalatokról számol be: okos, szavatartó embernek írják le, "négyszemközt nyoma sincs a nyilvánosságban tőle megszokott durva stílusnak". Szerintük komolyan gondolja, hogy képes függetleníteni magát harcos orbánista nézeteitől, és állami funkcióiban a minőséget akarja támogatni. Más Aczél Györgyhöz hasonlítja - a "kompromisszumok robotosa" -, aki abban is emlékeztet a kommunista kultúrpápára, "hogy nem a rendszerhez, hanem a személyéhez fűződő hűséget követeli meg". Többen azt is felvetették, hogy menetrendszerűen elhangzó botrányos megszólalásaival talán inkább csak a jobboldali ellenfelei éberségét akarja elaltatni, akikből van jócskán, különösen egykori fegyvertársai, mint Szakács Árpád.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról