Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ki tud jobb süteményt készíteni? - álcázott 'kapcsolatépítés' a könyvtárban (fotókkal)

Kölcsönös előnyöket, szinergiát jelent a könyvtárépület "nem könyvtári" lakóival való együttműködés. Nyakó Melinda pszichológus - akinek irodája 2003-tól a nagykanizsai Halis-könyvtárban van - olyan projektet vezet, melynek célja a könyvtárban megjelenő idősebb korosztály közösségbe hívása, különösen a magányos, család nélkül élők, vagy a fiatal családtagok távol élők esetében. Kézenfekvő tehát, hogy alkalmanként a könyvtár használói terében - többféle érzéket megragadó apropóként - pl. tésztakészítés, dagasztás folyjon, melybe bármely könyvtárhasználó bekapcsolódhat, hozva - és megosztva - saját tudását, építve kapcsolatait - generációs határokat átlépve.

Nyakó Melinda: - A program a fiatalokra gyakorolt pozitív hatása: Ha egy rendszer (családi rendszer) egyik eleme jobban működik, akkor az egész rendszer jobban működik. Javítani igyekszünk a fiatalok életvezetési készségein, és a saját nemi, társadalmi szerepük tisztázottságán. Az életkori sajátosságaikat figyelembe véve, most könnyen elsajátítják, a későbbi életszakaszaikban (krízishelyzetekben) könnyebben adaptálják a most megszerzett tudást. A program végrehajtás "feladatai" olyan életvezetési, és élethelyzeti eseményeket érintenek, melyek minőségében határozzák meg a fiatalok és a nagyszülők kapcsolatait, szerencsés esetben a családi kapcsolatait is.
A lekvárkészítők, kuglófot sütők, mézeskalács-készítők vetélkedője során az idősebb generáció megéli és átéli szerepének fontosságát, szükségességét, miközben közösség élmény részese, formálója.
Program egyik helyszíne a könyvtár, mely önmagában is alkalmas közösségi tevékenységek színterévé válni program befogadó nyitottsága esetén. Rendelkezésre állnak a képzett munkatársak, közösségi terek, megvan az együttműködési szándék.
A fotókat ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan tehető értékessé egy könyvtár? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról