Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiadók a Google könyvkeresője ellen

A Literar Marchana, a Német Szövetségi Kulturális Tanács, írók és kiadók közös állásfoglalásban tiltakoztak a Google Books Search működése ellen. 'A Google már 2004-ben a Google Library Project keretében megkezdte az amerikai könyvtárak állományának digitalizálását. Tette ezt anélkül, hogy ehhez előzetesen megszerezte volna a szerzők és a kiadók engedélyét. Még az öt legnagyobb amerikai kiadó és a Author's Guild által indított per sem tántorította el a céget terve megvalósításától. A Google és az ellentábor tagjai tavaly október 28-án megállapodást kötöttek. A cél a perek lezárása volt. A Google eddig több mint 7 millió könyvet digitalizált, a program befejezésekor már összesen 15 millió beszkennelt mű lesz elérhető. Ezzel a vállalat a világtörténelem legnagyobb szerzői jogsértését követi el, hiszen gyakran meg sem kérdezi a kiadókat és az írókat. Csupán idén január 5 óta hozzáférhető az a lista, amely az eddig digitalizált alkotásokat tartalmazza, ez azonban közel sem teljes és folyamatosan frissítik' -- olvasható többek között a dokumentumban. A Literar Merchana, valamint német és svájci érdekvédelmi szervezetek attól tartanak, hogy a Google Európában is igyekszik megvalósítani a tengerentúlon már bevált gyakorlatot és folytatja az engedély nélküli szkenneléseket. Éppen ezért már vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként kényszeríthetnék a vállalatot jogsértő magatartása abbahagyására. - F: jan. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról