Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiadványonként egyetlen kötelespéldánnyal gazdálkodnak Hollandiában

Korábban felvetett témát - 1 (egy) kötelespéldány is elég Hollandiában link - folytatva:
Hollandiában nincs jogszabály a kötelespéldányról. A legtöbb országban törvény vagy rendelet kötelezi a kiadókat, a nyomdákat, vagy a forgalmazókat a beszolgáltatásra. Hollandiában nem, itt minden és mindenki önkéntesen szolgáltatja a nemzeti könyvtár számára a kiadványait - mondta Kónya Melinda (Királyi Könyvtár, idegen nyelvi referens, Hága). - 1974-ben alakult meg a Holland Kiadványok Raktára, amit a Királyi Könyvtár link kezel. Megállapodott a Media Szövetség (Mediafederatie) és a kiadók, hogy minden kiadó egy példányt szolgáltat a Holland Kiadványok Raktára részére minden, Hollandiában kiadott könyvből, térképből és aprónyomtatványból, periodikából. Több formátum esetén (pl. elektronikus, nyomtatott) egyelőre minden típust gyűjtünk, de később az elektronikus formátum lesz mérvadó.
A kiadványok több mint 90%-át ingyen kapjuk. Kisebb kiadók, magánszemélyek esetében a könyvtár hajlandó valamennyit fizetni is. A példányokat csak a könyvtáron belül lehet olvasni, kikölcsönözni nem lehet. Szankció nincs, ha nem érkeznek be a kötelespéldányok. Hogy miért éri meg egy kiadónak kötelespéldányt szolgáltatni a nemzeti könyvtár számára? Leginkább mert a kiadó megtiszteltetésnek érzi, és biztos abban, hogy kiadványai a legjobb körülmények között maradnak meg az utókornak. Előfordult olyan eset is, hogy egy kiadó a nemzeti könyvtártól kérte az általa kiadott könyvek listáját, digitalizálás céljából.
És miért csak egy példány? - Például, mert nem férne el több. Továbbá legnagyobb elővigyázatossággal kezeljük őket - hangzott el a Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényén, az "Adományok a Királyi Könyvtárnak - Nederlandica fogadása, határozottan és együttérzéssel" c. előadáson.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról