Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kiállítás és könyvtár őrzi az újpesti cigányság történetét

"Az érintettek meglepődtek, hogy a róluk, az ő életükről szóló anyagokat kiemelt térben látják viszont" - meséli a Rácz Gyöngyi Közösségi Központ elnöke az újpesti cigányság történetét bemutató tárlatról. Molnár István Gáborral beszélgettünk.
- Honnan jött a roma könyvtár ötlete?
RGy.: Édesanyám, néhai Rácz Gyöngyi az épülettől pár lépésnyire lakott. Még élt, amikor a közösség ezt az épületet megkapta. Lelkiismeretes és elszánt pedagógus volt, sokat foglalkozott nehéz sorsú roma és nem roma gyerekekkel egyaránt. Egy negyvenéves gyűjtemény volt a birtokában. Újságokból kivágott, cigányokról, cigányságról megjelent hírek, cikkek, ezeket ő rendszerezte, véleményezte. Továbbá számos roma tematikájú könyvet beszerzett.
Halála után el akartuk kerülni, hogy az óriási gyűjtemény kárba vesszen, és mert alkalmas helyet nem találtunk, jobb híján ide került az anyag. 2014 óta bővül a mára hatezresre duzzadt könyvállomány. Különböző nyelveken, mindenféle országból, mindenféle műfajban találhatók itt könyvek. Hosszú távon az a terv, hogy felálljon a kutatók és az érdeklődők számára egy jól átlátható, rendszerezett nemzetközi roma könyvtár. Nemrég nyugat-európai tanulmányúton vettünk részt, megfordultunk Párizsban, Strasbourgban, Kölnben, Heidelbergben, megnéztük a helyi roma könyvtárakat, könyveket cseréltünk, kapcsolatot építettünk.
- Mit emelne ki a jövőbeli terveikből?
RGy.: A nemzetközi könyvtár bővülő állománya miatt elengedhetetlen lesz egy újabb emelet a központban, ahová felköltözhet a gyűjtemény. Így hosszú távon megoldódna a szakmai szempontból is elengedhetetlen tárolás és feldolgozás.


legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról