Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiküszöböli a MI nagy hibáját? - A kutatókat célozza a Scopus AI

A mesterséges intelligencia használatának veszélyei között található, hogy nem a legfrissebb adatokkal dolgozik, válaszainak forrásai homályban maradnak. A kutatók számára ugyanakkor alapvető a hiteles hivatkozás és a naprakészség. A Scopus, mint tudományos hivatkozáskezelő alkalmazás javít a helyzeten...

Az Elsevier Kiadó 2024. március 4-től április 4-ig próbahozzáférést biztosít új termékéhez, a Scopus AI-hoz. A Scopus AI generatív mesterséges intelligencián (GenAI) alapuló intuitív és intelligens keresőeszköz, amely segít eligazodni a Scopusban elérhető hatalmas mennyiségű információban. Lehetővé teszi, hogy természetes nyelvi lekérdezéssel találjunk meg cikkeket, valamint könnyen érthető összefoglalókat készít a kutatások eredményeiről. Segítséget nyújt az új kutatási területek feltérképezésében és az interdiszciplináris együttműködés lehetőségeinek megtalálásában.

Sasvári Péter kutató: - A Scopus több mint 7000 kiadó több mint 29 200 lektorált folyóiratának ad otthont, amelyeket egy független szakértői testület lelkiismeretesen ellenőriz és választ ki. A Scopus MI a 2013 óta közzétett Scopus-dokumentumok metaadataiból és kivonataiból merít. A fejlett azonnali tervezés és az összeválogatott friss adatok minimalizálják annak kockázatát, hogy az MI hamis információkat generáljon, és biztosítják, hogy a válaszok a legújabb, megbízható ismereteken alapuljanak.

Amikor beírjuk a keresésünket a Scopus MI-be, az másodpercek alatt egyértelmű, felfogható és hivatkozott összefoglalóvá szintetizálja a lényeges dokumentumok absztraktjait.
A Scopus MI mindig megadja az összefoglaló elkészítéséhez használt hivatkozásokat - így átláthatóságot biztosít, és megbízhatunk a válaszok integritásában.

A Bővített összefoglalókon [Expanded summaries] túl a Scopus MI "Mélyebbre ásó" [Go deeper] kérdéseket javasol - segít, hogy alaposabban utánanézzünk a témának és elmélyítsük a tudásunkat. Egy adott terület befolyásos képviselőinek azonosítása érdekében az Alapvető tanulmányok [Foundational papers] opció bármely témában a Scopus legjelentősebb hatású tanulmányait sorolja fel, így elvezet minket a téma alapját képező ismeretekhez. (SP)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról