Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kimerültség, cinizmus és sikertelenség - itt az ideje egy kiégést kezelő könyvtárosi tréningnek?

A Maslach Burnout Inventory (MBI) módszer meghatározza és méri a kiégés mértékét. Kritériumai:
- kimerültség vagy teljes energiahiány,
- a munkával szembeni cinizmus vagy negatív érzés, valamint
- a csökkent hatékonyság vagy sikeresség a munkában.
A vizsgált alanyok mindhárom területen pontszámokat kapnak. A kiégési profilhoz mindhárom területen negatív pontszám szükséges. Az emberek gyakran a kiégést a fáradtság szinonimájaként használják, és nem veszik észre, hogy a két állapot között óriási különbség van. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha egy mérésen negatív eredményt érünk el, akkor kiégtünk - mondja Maslach, de ez az MBI rendszer helytelen használata.
Ám a kiégés nem egy olyan állapot ami van, vagy nincs, sokkal inkább úgy kell elképzelni, mint egy spektrumot. Egy amerikai felmérés szerint az emberek 10-15 százalékára jellemző ez az állapot, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki más, a 85-90 százalék a spektrum másik végén helyezkedik el. Maslach és Leiter újabb kutatásai három profilt azonosítanak a két véglet között:
- a túlterheltek,
- az eredménytelenek és
- a nem elkötelezettek profilját.
A munka egyre keményebb, hosszabb és nehezebb lesz. Az emberek egyre több órát dolgoznak, mert attól félnek, nem kapnak előléptetést, vagy elveszítik az állásukat. A vállalati kultúra középpontjában jelenleg az áll, hogy minél kevesebb emberrel végeztessenek el minél több munkát - holott nem ezen körülmények között születnek a csúcsteljesítmények. Van már egy gigantikus öngondoskodási iparág, amely arra összpontosít, hogyan lehet megbirkózni a stresszel, de a kiégés megelőzése, csökkentése vagy megszüntetése nem az emberek megjavításáról szól. Hanem a munka javításáról.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról