Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Durva aránytalanságok a könyvtárszakmai szervezetek érdekképviseletében

Kinek az érdekeit képviselik MA a könyvtárszakmai szervezetek (leginkább)? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok (n=68) megoszlása:
4 - a használókét
14 - a könyvtárosokét
8 - a kormányzatét
12 - egyéb érdekeket.
-- E szavazásban is felmerült a többesválasztás igénye. Volt, aki megírta: a jelen módon nem is tud szavazni. Véleménye szerint 'Az érdekképviseletek amikor a könyvtárosokat képviselik, akkor a használókat is!'
A kapott adatok arra utalnak, hogy a szervezeti tényleges célok a könyvtárosi és egyéb érdekeket (esetleg magánérdekeket?) jelentenek. Viszonylag magas a -- nem ügyfélnek számító -- kormányzati szempontok követése is, ami felveti a szervezet felelősségét is: melyik irányban és kit képvisel. Az adatok mindenesetre nagyon alacsony ügyfélorientációt mutatnak, vagy ha tetszik: szakmai köldöknézést.
Durva aránytalanságokat kapunk, ha az érdekképviseletek jelenlegi, illetve kívánatos érdekképviseleti célját link hasonlítjuk össze. A válaszadók szerint közel kétszer erősebben kellene képviselniük a használókat és a könyvtárosokat, és sokkal-sokkal kevésbé a kormányzati és egyéb érdekeket. Mindez komoly elégedetlenséget takarhat -- a szervezetek alapvető céljait illetően. A vonatkozó diagramot ld.: link (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról