Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kóstoló az orosházi biblioterápiából

A II. Nagy Könyvelhagyó Nap keretében Orosházán ?Olvasás 2010-ben? címmel szakmai rendezvényt is tartottak. Sor került délelőtt egy biblioterápiás csoportfoglalkozásra is, igaz, csak a nagyon szűkre szabott időbeli keretekhez alkalmazkodva. Sóron Ildikó, az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársa rövid, a fogalmak pontosítására törekvő felvezetés után 'kóstoló jelleggel' ízelítőt adott a biblioterápiából a feladatra a közönség soraiból önkéntesen jelentkezőkből alakult csoport együttműködésével. Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani című verse kapcsán a csoport tagjai személyes élményeikről beszéltek a játék és a halál vonatkozásában. A rendelkezésre álló idő ugyan irreálisan kevés volt, ennek ellenére a csoport mégis nagyon jól teljesített: megnyílt a többi, nagyrészt számukra addig ismeretlen csoporttag és a terapeuta előtt, többen őszintén beszéltek a halállal kapcsolatos félelmeikről vagy osztották meg ezzel kapcsolatos élményüket a csoporttal. Eközben munkájukat a közönség fennmaradó nagyobb hányada kívülről figyelhette, ami szintén nem könnyítette meg a helyzetüket. A beszélgetést a számukra leginkább tetsző verssor kiválasztásával és a többiekkel való megosztásával, néhányan őszintén meghatódva zárták. Bár a tortából csak egy szelet ?elfogyasztására? volt lehetőség, ez is elegendő volt arra, hogy ismételten bebizonyosodjon a már az ókori keleti kultúrákban lefektetett tény: az irodalmi alkotás? jelen esetben egy vers? alkalmas a személyiségben rejlő korlátok feloldására, a félelmek csökkentésére, a kommunikáció és az önismeret fejlesztésére. (Sóron Ildikó nyomán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról