Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT-referátumok és a ChatGPT - gondolataink

Az olvasóink megszavazta hírt két változatban közöltük, Habók Lilla által: link illetve a mesterséges intelligencia által itt: link . Szerkesztők, referálók elgondolkodtunk:

- Mikulás Gábor: Ahhoz képest, hogy gép csinálta 1 perc alatt, majdnem tökéletes nyelvezettel, ingyen; nem rossz. A 2000 karaktert második nekifutásra sem teljesítette és elnézést sem kért érte. Bekezdésenként azonban esélyes, hogy kb. megfelelő anyagot kaphatunk. Lilla, akinek több mint 5 éves tapasztalata van a KIT-nél, illetve rálát a magyar könyvtárügyre, nagyobb eséllyel kerekíti a KIT-olvasók igényei szerint a tartalmat. (A KIT referálói fel vannak hatalmazva arra, hogy a referátum eredeti arányait megváltoztassák a használók feltételezett igényei szerint, tehát a KIT-ben a referátumot speciálisan értelmezzük.) Esélyes, hogy a mesterséges intelligencia rutinmunkája és Lilla rálátása együtt adnak jó tartalmat - kedvező ráfordításban. Az emberi alapú, az eredeti arányok szerinti, "szolgai" referálásnak azonban kevés esélye van a túlélésre. (MG)
- Habók Lilla: Érdekes egyébként az MI referátuma, még ha össze is foglalta a lényeget, de valahogy hiányzik belőle az "élet".
- Szabó Eszter: Szerintem én + a ChatGPT együtt adunk jó tartalmat, mert a gép tökéletesen fordít ugyan, de a terjedelmet ugyanúgy nem tartja, ahogy én sem. A gép sosem fog a könyvtárosok logikájával gondolkodni. A cikkek struktúráját nem fogja átalakítani, pedig néha kell. A hazai(!) könyvtári gyakorlat számára irreleváns dolgokat sem hagyja pl. ki, vagy arra kell programozni, hogy a hazai gyakorlatot figyelembe véve referáljon - ez időbe telik. A MI-referátum stílusa nekem is túl száraz.

Ha Neked mint befogadónak véleményed támad a fentiekről, írd meg!

Hírforrás: KIT-információ
2023. február 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kit-referatumok_es_a_chatgpt_-_gondolataink
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról